Olof Olsson är Svenska kyrkans präst i Rio under OS. Foto: Svenska Kyrkan

OS-prästen får möta Rios ruffa baksida

Uppdaterad
Publicerad

OS i Rio de Janeiro innebär fest och fantastiska idrottsprestationer. Dessvärre har medaljen en baksida, med fattigdom, knark och kriminalitet.

– Jag har själv blivit rånad med kniv, säger prästen Olof Olsson som ska leda Svenska kyrkans arbete under OS i Rio.

När SVT Nyheter får tag på prästen Olof Olsson håller han precis på att installera sig. Han är vanligtvis präst i Tylösand och Söndrum utanför Halmstad, men mantlar nu uppdraget att leda Svenska kyrkans arbete i Rio under OS.

– Vi ska starta upp vår mötesplats här nu, säger han på en knastrig telefonlinje.

Hallänningar i OS

Mötesplatsen kommer att vara i en bar på den stora kända stranden Copacabana. Dit ska svenskar kunna söka sig för samtal, stöd och umgänge framför TV-skärmarna som visar sändningar från tävlingarna.

– Vi vänder oss till alla svenskar. Alla som är här på grund av Olympiska spelen.

Det är femte gången som Svenska kyrkan närvarar vid OS, och denna gång samarbetar de med norska Sjömanskyrkan.

Krishantering

Men det är inte bara på stranden man kan möta Svenska kyrkan i Rio under OS. Svenskar som på ett eller annat sätt råkar illa ut kan få hjälp och stöd.

– Om det händer något, om man rånad, överfallen, eller hamnar på sjukhus ska vi finnas där. Vi ska besöka dem, hjälpa dem och se till att de får stöd.

Läs också: Rio-polis: ”Välkomna till helvetet”

Olof Olsson vet vad han pratar om. Han har jobbat för utlandskyrkan i 18 år, och av dem har han bott och jobbat för Svenska kyrkan i Brasilien i sex år.

– Det är en rätt så tuff miljö att vara i. Jag har själv blivit rånad med kniv och vet att man behöver hjälp och stöd.

Samarbetar med UD

Vid sin sida har han ytterligare tre präster, och två av dem har också jobbat i Brasilien innan, vilket underlättar språkligt. Om någon kris eller katastrof skulle inträffa har kyrkan nära samarbete med utrikesdepartementet, svenska ambassaden och konsulatet. De har en särskild beredskap för det med ett journummer.

Samarbetet märktes av redan innan OS startat på riktigt, när tre svenskar rapporterades ha blivit bortförda av kriminella i Rio de Janeiro. Svenska kyrkan hade då uppföljningssamtal med myndigheterna.

– Det är sådan som kan hända hela tiden och det är viktigt att vi finns här, säger Olof Olsson.

Hur ser du på ditt uppdrag att leda Svenska kyrkans arbete i Rio under OS?

– Det känns inspirerande och spännande. Det är viktigt att kyrkan syns där svenskarna är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hallänningar i OS

Mer i ämnet