Riksåklagaren ville att pappan skulle fällas i första hand för grov misshandel och i andra för grovt vållande till kroppsskada.
Pappan skulle enligt åklagaren kraftigt ha skakat barnen alternativt riktat slag mot barnets huvud eller dunkat huvudet mot någonting. Det ska bland annat ha gett barnet blödningar under den hårda hjärnhinnan och i ögonen.
Händelsen inträffade år 2009, då barnet var knappt tre månader gammalt.
Lealös bebis
Det som pappan erkänt är att han vid ett tillfälle skakat bebisen då denne plötsligt blivit lealös, rullat med ögonen och förlorat medvetandet. Barnet hade kort dessförinnan varit sjuk med kaskadkräkningar och hade i sin sjukdomshistorik dessutom en 14-dagarsvistelse på sjukhus på grund av att han smittades av RS-virus några veckor efter födseln.
Händelsen då bebisen förlorade medvetandet slutade med ambulansfärd till sjukhus. På sjukhuset fick han återkommande kramper och var så dålig att han behandlades i respirator.
Barnet skrevs ut
När sjukhusvården var över blev bebisen utskriven till en utredningsenhet inom socialtjänsten i sin kommun på grund av de skador som upptäckts på sjukhuset.
Den typ av skador som barnet hade har traditionellt ansetts starkt tala för att barnet utsatts för skakvåld. Enligt de experter som vittnat i Högsta domstolen har det dock riktats kritik mot denna diagnosmodell då skadorna kan ha andra orsaker.
Svårt för familjen
Enligt mannens advokat, Ann Bark, har det varit en lång och svår tid för familjen. Fem och ett halvt år. Och det har inte bara varit i tingsrätt, hovrätt och Högsta domstolen. Det har även varit i förvaltningsrätt och kammarrätt.
Enligt Ann Bark omhändertog socialtjänsten barnet och barnets tvillingbror i tre år enligt lagen om vård av unga.
– När familjen fick tillbaka sina barn förra sommaren blev de så klart oerhört lättade och när beskedet nu kom från Högsta domstolen så blev det ju ännu mer glädje för hela familjen, säger hon.