Mikael Lundborg är läkare och verksamhetschef på Viktoriakliniken i Halmstad. Han är orolig över hur nätläkarna kommer påverka hans framtida verksamhet. Foto: Arkivbild.

Patienters användande av läkarappar blir dyrt för vårdcentralerna

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler söker vård hos nätläkare via läkarappar. Samtidigt drabbas vårdcentralerna då de måste betala varje gång någon av deras patienter använder apparna. För privata Viktoriakliniken i centrala Halmstad har det här blivit ekonomiskt kännbart.

– Varje gång som en av våra patienter söker sig till de här nätläkartjänsterna får vi betala en summa på 500 kronor. Det har byggts på den senaste tiden och nu pratar vi tiotusentals kronor varje månad, säger verksamhetschefen och allmänläkaren Mikael Lundborg på Viktoriakliniken.

Nätläkarbolagen började dyka upp i Sverige under sommaren 2016. I dag finns ett flertal på markanden, varav de största är baserade i Sörmland. De har vuxit i popularitet på grund av sin lätttillgänglighet.

Baserade i Sörmland

– Vi ser att många patienter tillhör en nittiotalist-generation. De föredrar att kommunicera via app istället för att sitta i telefonkö och prata i telefon, förklarar Mikael Lundborg.

När en patient från Halland söker vård via en läkarapp betalas i regel en patientavgift. Men en större avgift tillkommer även den hemregion som patienten är ansluten till. Därefter varierar det mellan regionerna vem som i slutänden får stå för kostnaden. I exempelvis Västra Götaland stannar kostnaderna på ett centralt konto hos regionen. I Halland hamnar räkningarna hos den enskilda vårdcentralen.

Mikael Lundborg är läkare och verksamhetschef på Viktoriakliniken i Halmstad. Han är orolig över hur nätläkarna kommer påverka hans framtida verksamhet. Foto: SVT

– Om en procent av våra patienter söker till nätläkare varje månad försvinner samtidigt en sjuksköterskelön från vår budget. Skulle det här öka till två sjuksköterskelöner kommer vi kanske behöva skära ner på personal, vilket i långa loppet påverkar vår service till patienterna, säger Mikael Lundborg.

Vill se en ändring

För att informera patienter om situationen har kliniken dels gått ut på sociala medier och dels satt upp lappar i sina lokaler.

– Vissa av de jag har berättat för har inte känt till det innan, säger Mikael Lundborg.

På Viktoriakliniken i Halmstad jobbar sammanlagt 25 personer. Foto: SVT/Kristian Åkergren

Han ser inte negativt på apparna som metod för folk att söka vård utan vänder sig snarare mot hur systemet ser ut i dagsläget.

– Man kan naturligtvis bestämma sig för att lägga kostnaderna centralt i landstinget, säger han.

I klippet hör du hur Mikael Lundborg berätta om situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.