Personalen på Hallands sjukhus i Halmstad, avdelning 61, ger skarp kritik för den dåliga arbetsmiljön.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Personalen på Hallands sjukhus i Halmstad riktar skarp kritik åt ledningen. Hör mer om varför de anser att deras arbetsmiljö är ohållbar i klippet ovan. Foto: Adam Ihse/TT/SVT

Personalens larm från Halmstad sjukhus: ”Hinner varken äta eller gå på toa”

Uppdaterad
Publicerad

Under- och sjuksköterskor på avdelningen för lungmedicin på Hallands sjukhus i Halmstad vittnar om en mycket stressad arbetsmiljö vilket de menar riskerar att gå ut över patienterna. Nu riktar de skarp kritik mot ledningen och kräver åtgärder.

– Vi kan inte ge en lika säker vård och behöver en ledning som visar medmänsklighet, säger sjuksköterskan Ida Hjelmqvist.

Avdelningen 61 bedriver vård av patienter som är cancersjuka eller har andra hematologiska och lungmedicinska sjukdomar.

I en skrivelse till ledningen uttrycker sjuksköterskorna på avdelningen frustration och oro över sin och patienternas säkerhet. Personalen upplever att de inte har tid till att varken äta, gå på toa eller bedriva en tillräckligt säker vård.

– Det kan handla om att patienter inte blir kontrollerade enligt rutin, vilket kan förlänga deras vårdtid, säger Ida Hjelmqvist, sjuksköterska på avdelning 61.

Hör mer i klippet ovan om kritiken och vilka åtgärder personalen kräver.

Pågår förbättringsarbete

Christian Lidén (C), ordförande i driftnämnden för Hallands sjukhus, säger till SVT att han inte har möjlighet att medverka i en intervju, men svarar i ett brev till sjuksköterskorna att han förstår att det är en svår arbetsvardag att hantera för dem.

– På Hallands sjukhus pågår mycket arbete för att förbättra arbetsmiljön. Det har införts bonussystem, åtgärder för att underlätta journalföringen och introduktionsår för sjuksköterskor, för att nämna några, skriver han i brevet.

SVT Halland söker ledningen för Hallands sjukhus för en kommentar men just nu finns ingen tillgänglig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.