Vattenglas och Maria Bennet, ställföreträd VA-chef Vivab.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan boende i Fegen dricka vattnet och vilka åtgärder vidtas för att rena det? Så svarar Maria Bennet, ställföreträdande VA-chef på Vivab. Foto: TT/Pressbild

PFAS hittat i Fegens vattenverk i Falkenberg – så ska det renas

Uppdaterad
Publicerad

PFAS-föroreningar som överstiger kommande gränsvärde har upptäckts i Fegens vattenverk i Falkenbergs kommun. Nu vidtar vattenbolaget Vivab åtgärder för att rena vattnet.

Om två år kommer Livsmedelsverkets gränsvärde för PFAS 4 vara fyra nanogram per liter. Samtliga vattenverk i Varberg och Falkenbergs kommuner har provtagits och i Fegen utanför Falkenberg har halter på mellan ett och sex nanogram uppmätts.

I klippet berättar Maria Bennet, ställföreträdande VA-chef på Vivab, om den nuvarande vattenkvalitén och insatser som görs för att rena vattnet.

SVT förklarar: Detta är PFAS

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här är PFAS. Foto: TT/Montage

PFAS

PFAS (poly- och perfluorerade alkylsubstanser) är ett samlingsnamn för en stor grupp ämnen. De förekommer inte naturligt, utan började framställas i mitten av 1900-talet.

De mängder av PFAS vi vanligtvis får i oss via mat och dricksvatten orsakar inte akuta hälsoproblem, men vissa PFAS-ämnen lagras länge i kroppen. Om man får i sig PFAS under lång tid skulle det kunna påverka hälsan. Därför är det viktigt att få i sig så lite som möjligt av dessa ämnen, framförallt innan man får barn.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.