Att införa regelbundna mätningar av barns bukomfång tror Pillan Thelaus skulle kunna trigga till ätstörningar i tidig ålder. Foto: Privat

Pillan Thelaus kämpade med ätstörningar i många år – kritisk till att mäta barns magar

Uppdaterad
Publicerad

Pernilla ”Pillan” Thelaus drabbades av ätstörningar i högstadiet och var, i sjukdomens värsta skede, nära att dö. Att införa regelbundna mätningar av barns bukomfång i skolan tror hon skulle kunna trigga till ätstörningar i tidig ålder.

– Det låter ganska sjukt egentligen. Jag kan ha förståelse för att barnfetma kan påverka barns hälsa på ett negativt sätt. Men jag tror inte att mätningar skulle lösa några problem, säger Pillan Thelaus.

Istället för att fokusera på siffror, tror Pillan Thelaus att det är viktigt att barn i skolålder får lära sig om hälsa och psykiskt välmående och att de ges verktyg till att skapa sig en hälsosam tillvaro utifrån sina egna förutsättningar.

– Jag tycker att man ska få vara barn och fri, och inte behöva mätas i skolan. Sen så tror jag att problematiken med barnfetma kanske inte handlar så mycket om barnet i sig utan om hemförhållanden och föräldrars vanor, fortsätter hon.

Drabbades själv av ätstörningar

Pillan Thelaus drabbades själv av ätstörningar i högstadiet och tror inte att det hade blivit bättre om hon hade behövt mäta sig hos skolsköterskan. En anledning till att hon drabbades var att hon ville passa in i normen, som under hennes skolgång innebar att vara smal.

– Jag har länge haft tvångstankar och när jag började försöka passa in så blev jag som besatt av siffror, berättar hon.

Sedan två år tillbaka är hon utskriven från sjukvården, men hon vill inte riktigt kalla sig ”friskförklarad” eftersom återfallsrisken för någon som tidigare haft ätstörningar är stor.

Vill bryta tabun

Idag driver Pillan Thelaus en stor instagramplattform där hon skriver om resan tillbaka efter ätstörningen. Hon medverkade även i SVT:s program ”Kroppshets” med Mia Skäringer, där hon berättade öppet om sin psykiska ohälsa med målet att bryta skammen och tabun kring ämnet. 

Hon tror att det är viktigt att lägga grunden för en bra relation till sin kropp i tidig ålder och tipsar om att tänka på kroppen som ett redskap för att leva snarare än ett utseende.

– Ju mindre man mäter, desto mindre kan man jämföra sig med sig själv och andra. Jag tror att det blir lättare då att hitta ett neutralt förhållningssätt till sig själv och sin kropp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.