Gerd Almquist-Tangen vill att skolor ska mäta bukomfång på barnen. Hör varför i klippet. Foto: TT/SVT

Sjukvården hoppas på skolhjälp för att förebygga barnfetma

Uppdaterad
Publicerad

Barnfetma är ett stort problem i Sverige. De senaste åren har sjukvården i Halland arbetat med frågan. Nu hoppas forskarna att även skolhälsovården ska jobba mer intensivt med det här.

– Obesitas, övervikt och fetma är ett väldigt känsligt ämne, säger Gerd Almquist-Tangen, hälso-och sjukvårdsstrateg på Region Halland och forskare vid Göteborgs universitet.

För tio år sedan drog hon igång ett forskningsprojekt där man började följa drygt 2 600 barn från födelsen och framåt. Forskarna har mätt längd, vikt och bukomfång samtidigt som föräldrarna vid upprepade tillfällen fått svara på enkäter. Siffrorna har lagts in i en databas. Syftet är få mer kunskap om barns hälsa, tillväxt och nutrition.

Används på vuxna

– Det är tio år sedan vi började och nu när de har nått skolålder hoppas vi att även skolhälsovården fortsätter mäta och väga. Viktigt är också att de mäter bukomfång, säger Gerd Almquist-Tangen.

Halland är det enda länet i Sverige där bukomfång mäts. Metoden är relativt ny och används normalt sett på vuxna. Den ger enligt forskarna bättre resultat jämfört med en annan välkänd metod.

– BMI beskriver egentligen bara förhållandena mellan längd och vikt, men den säger inget om var fettvävnaderna finns, säger Gerd Almquist-Tangen.

Värdefull information

Vissa skolor i länet har redan börjat mäta bukomfång. Nu hoppas forskarna på att samtliga verksamheter följer efter.

– Vi hoppas naturligtvis även att föräldrarna fortsätter fylla i enkäterna. Vi behöver mer kunskap om både små och större barns hälsa, fysiska aktivitet och matvanor, säger Gerd Almquist-Tangen.

Informationen kan också vara värdefull för att kunna identifiera och förebygga barnfetma i ett tidigare stadium framöver.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.