Katharina von Sydow, vice ordförande Polisförbundet Väst, vill se tydligare prioritering. Foto: SVT

Polisen förväntas hantera terrorhot utan mer resurser

Publicerad

Det förhöjda terrorläget kräver högre närvaro på fältet från polisen, som nu patrullerar allmänna platser. Det här ska ske samtidigt som ordinarie uppgifter utförs och allt hinns inte med. Polisfacket vädjar om tydligare ledning.

Efter den senaste tidens förhöjda terrorhot mot Sverige har polisens situation blivit än mer ansträngd.

Polis ska nu vara närvarande på platser där det finns mycket  folk och samtidigt sköta allt sitt ordinarie arbete – utan att för den skull få mer resurser. Några arbetsuppgifter måste väljas bort.

– Jag vill att polisledningen går in och är väldigt tydlig så prioriteringsfrågan inte blir ytterligare en negativ stress. De måste tala om vad vi inte ska göra när vi har den situationen vi har, säger Katharina von Sydow, vice ordförande Polisförbundet Väst.

Inget rakt svar

Vad som ska prioriteras bort är däremot inget polisen kan eller vill ge ett rakt svar på.

– För tillfället får vi lägga undan det som inte är lika prioriterat så jag behöver inte gå in i detalj på varenda sak för det tror jag inte är intressant heller. Men det är klart att allting inte är lika viktigt utan vi får ta det som är mest påkallat, säger Mats Palmgren, polisområdeschef i Halland.

Situationen börjar bli ohållbar, enligt Katharina von Sydow. Hon berättar om kollegor som sökt sig bort från polisyrket och att den högre arbetsbelastningen som terrorberedskapen innebär tär på både personalen och deras familjer.

Knappt fler

De senaste trettio åren har endast en marginell ökning av antalet poliser skett. Mellan 2006 och 2011 ökade antalet poliser i Sverige med 2.800 enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Om man tar hänsyn till befolkningsökningen och antalet poliser som gått i pension eller på andra sätt slutat jobba innebär det här en ökning av antalet polisanställda med sju procent per capita.

– Det är en ökning som inte är helt försumbar, men den är inte gigantisk, säger Stina Holmberg, enhetschef på Brå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.