Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns potential hos de här eleverna”. Starta klippet för att höra varför Canita Dagård tycker det är viktigt att satsa på dem redan under gymnasietiden. Foto: Ella Persson/SVT

Praktikplatser ska få ut fler med intellektuell funktionsnedsättning på arbetsmarknaden

Publicerad

Utmaningen med att få ett arbete har länge varit stor för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Nu ska ett nytt projekt i Halmstad få ut fler på arbetsmarknaden – med hjälp av praktikplatser.

– Det här är en målgrupp som det satsas alldeles för lite på, säger Canita Dagård, vd för MIH.

Projektet är ett samarbete mellan Marknadsföreningen i Halmstad, MIH, och Halmstads kommun och ska skapa praktikplatser för elever från den anpassade gymnasieskolan med en intellektuell funktionsnedsättning eller förvärvad hjärnskada. Målet är att fler ska få ett arbete efter studietiden.

Starta klippet för att höra varför hon det är viktigt att satsa på kontakt med näringslivet redan under gymnasietiden.

Projektet påbörjades i februari i år och sträcker sig ett år framåt. Enligt Canita Dagård har man idag tagit fram ett tiotal praktikplatser.

Flera står utanför arbetsmarknaden

I dag står majoriteten av personer som har gått det anpassade gymnasiet utanför arbetsmarknaden. Drygt 20 procent har idag ett arbete och för Frida Andersson, som har en intellektuell funktionsnedsättning, är förhoppningen att få ett arbete efter praktiken.

– Man ska inte vara utanför, säger Frida Andersson. Starta klippet nedan för att följa med till hennes praktik och höra om betydelsen av ett arbete.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Man ska inte vara utanför, säger Frida Andersson. Starta klippet för att följa med till hennes praktik och höra om betydelsen av ett arbete. Foto: Ella Persson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.