Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Frida Andersson till hennes praktik på ett äldreboende och hör vad ett arbete betyder för henne. Foto: Ella Persson/SVT

Frida har en intellektuell funktionsnedsättning – drömmer om ett fast jobb

Publicerad

Utmaningen med att få ett arbete har länge varit stor för personer med intellektuell funktionsnedsättning och majoriteten står i dag utanför arbetsmarknaden. Men Frida hoppas nu på att hennes praktik på ett äldreboende i Halmstad ska leda till ett arbete.

– Man ska inte vara utanför, säger Frida Andersson.

I ett nytt projekt samarbetar Marknadsföreningen i Halmstad, MIH, med kommunen för att skapa praktikplatser för elever med en intellektuell funktionsnedsättning.

Eleverna går den anpassade gymnasieskolan på Sturegymnasiet och målet med satsningen är att få ut fler på arbetsmarknaden när de är klara med studierna.

– Det här är en målgrupp som det satsas alldeles för lite på, säger Canita Dagård, vd för MIH.

Varför har inte företagen anställt från denna gruppen tidigare – hör Canita Dagård förklara i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns potential hos de här eleverna” – starta klippet för att höra varför Canita Dagård tycker det är viktigt att satsa på dem redan under gymnasietiden. Foto: Ella Persson/SVT

Majoriteten har inte ett arbete

I dag står majoriteten av personer med en intellektuell funktionsnedsättning utanför arbetsmarknaden, enligt Magnus Tideman, professor i socialt arbete med inriktning funktionshinder vid högskolan i Halmstad.

– Utmaningarna är stora och har varit det under väldigt lång tid, säger Magnus Tideman.

Han har i sin forskning följt drygt 27 000 personer som har gått det anpassade gymnasiet, tidigare gymnasiesärskolan, mellan 2001 till 2020. Studien är nationell och den visar att drygt 20 procent av de som har gått det anpassade gymnasiet har i dag ett arbete.

Utöver det så är drygt hälften i daglig verksamhet och en stor andel, drygt 25 procent, har ingen sysselsättning alls.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Praktikplatser kan bli en nödvändighet för att komma ut på arbetsmarknaden – starta klippet för att höra Magnus Tideman berätta om utmaningarna för intellektuellt funktionsnedsatta på arbetsmarknaden. Foto: Ella Persson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.