Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Praktikplatser kan bli en nödvändighet för att komma ut på arbetsmarknaden – starta klippet för att höra Magnus Tideman berätta om utmaningarna för intellektuellt funktionsnedsatta på arbetsmarknaden. Foto: Ella Persson/SVT

Bara var femte som gått anpassad gymnasieskola har fått ett jobb

Publicerad

Majoriteten av personer intellektuell funktionsnedsättning står i dag utanför arbetsmarknaden. En framgångsfaktor för att de ska få ett arbete är praktikplatser.

– Det finns mycket kvar att göra, säger Magnus Tideman, professor i socialt arbete med inriktning funktionshinder vid högskolan Halmstad.

Han har i sin forskning följt drygt 27 000 personer som har gått det anpassade gymnasiet, tidigare kallat gymnasiesärskolan, mellan 2001 till 2020. Studien är nationell och den visar att drygt 20 procent av de som har gått det anpassade gymnasiet har ett arbete i dag.

En fjärdedel utan sysselsättning

– Det är inte så många år sen som det var väldigt ovanligt att man överhuvudtaget fanns på arbetsmarknaden, säger Magnus Tideman.

Utöver det så är drygt hälften i daglig verksamhet, några studerar medan en stor andel, drygt 25 procent, inte har någon sysselsättning alls.

Nytt projekt ska skapa arbete

Marknadsföreningen i Halmstad, Mih, samarbetar nu med Halmstads kommun för att ta fram praktikplatser för elever med intellektuell funktionsnedsättning eller förvärvad hjärnskada. Målet är att få ut fler på arbetsmarknaden efter studierna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man ska inte vara utanför”, säger Frida Andersson. Starta klippet för att följa med till hennes praktik och höra om betydelsen av ett arbete. Foto: Ella Persson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.