Lag om hästpass riskerar bli tandlös

Uppdaterad
Publicerad

Från och med första januari gäller nya regler för hästpass. Men länsstyrelsen, som är kontrollmyndighet, har ingen plan för hur man ska se till att reglerna följs.

– Som det ser ut i dag kommer vi inte att göra någonting annat än att kontrollera pass som vi gjort tidigare, och i samband med det kommer vi kolla att man gjort tilläggsregistreringen eller skickat in papper för det, säger Christa von Limburg-Stirum, länsveterinär.

I går berättade SVT Nyheter Halland om ridskolor som är kritiska till att nya regler som innebär att alla importerade hästar måste tilläggsregistreras slår hårt mot deras ekonomi.

Tror mörkertalet blir stort

Syftet med lagen är att få koll på vilka hästar som finns i landet, bland annat för att minska risken för bedrägerier och för att undvika en ny hästköttsskandal.

Men Yvonne Johansson på Halmstads fältridklubb är skeptisk till huruvida de nya reglerna kommer hjälpa.

– På risdkolor kommer ju länsstyrelsen med jämna mellanrum och gör de här kontrollerna, och då kan de titta på passen. Men vem ska kontrollera alla andra? Jag ser ett väldigt stort mörkertal i det här, säger Yvonne Johansson.

Ny hästdatabas

Men även om  länsveterinär Christa von Limburg-Stirum  inte idagsläget vet hur man ska sköta kontrollerna, så ser hon inte att lagen kommer bli tandlös.

– Jag tror inte det. Men det här är ett system som är helt nytt, att vi ska få en helt ny hästdatabas i Sverige, vilket man har i de flesta EU-länder. Så det kommer ta tid att få den färdig och få den att fungera. Men så småningom tror jag att det kommer falla på plats, säger Christa von Limburg-Stirum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.