En tvådelad bild. I bilden till vänster syns ett barn som sitter vid ett bord med en tallrik mat framför sig. Bilden till höger visar tallrikar med mat i en matsal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Min kompis skickade att det var dålig mat. Då går jag inte och äter” – Hjalmar Larsson går på Lagaholmsskolan och berättar om hur mobilförbudet påverkat lunchen. Foto: Andreas Andersson/SVT

Oväntade effekten av mobilförbud på skolan i Laholm – matsvinnet minskade

Uppdaterad
Publicerad

När ett mobilförbud infördes på Lagaholmsskolan i Laholm var syftet att eleverna skulle fokusera mer på undervisningen. Nu har man upptäckt att förbudet kan ha fått en oväntad effekt: Mindre matsvinn.

I gemensamma chattar kunde elever dela bilder på dagens lunch, och om det som serverades inte föll en i smaken valde vissa att inte äta skolmaten den dagen.

– Men egentligen hade jag kanske tyckt det var jättegott, säger Hjalmar Larsson som går på skolan.

Lagaholmsskolan en bra bit under målet

När eleverna inte längre har tillgång till sina mobiler har personal märkt att fler går till matsalen på lunchen, och mindre mat slängs.

Under fyra veckor har Lagaholmsskolan mätt hur mycket matsvinn som man har haft. Totalt har snittet varit 19,7 gram per elev per dag, betydligt lägre än målet på 35g.

– Det är underbart, säger köksmästaren Christian Henrysson.

I klippet ovan berättar elever och köksmästare om det minskade matsvinnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.