Det slängdes på tok för mycket mat tyckte julbordsarrangörerna på Tjolöholms slott, något behövde göras.
– Det var oerhörda volymer, berättar Johan Udén som är mat- och dryckesansvarig på Tjolöholms slott.
Varje år slängs ungefär 15 kilo ätbar mat per person i svenska hushåll enligt Livsmedelsverkets statistik. Hur årets matpriser påverkar denna siffra är än för tidigt att säga. Även hotell och restauranger bär en betydande andel av den mat som slängs.
I klippet berättar Johan Udén om vilka knep de tagit till för att minska matsvinnet i jultiderna.
Satsar på vegetariska alternativ
Bortsett från de metoder som används för att minska svinnet så har slottets restaurang satsat på fler vegetariska alternativ på julborden.
– Köttet är tungt för klimatet, vi behöver gå i en riktning mot mer vegetariskt. Jag säger inte att alla behöver äta vegetarisk korv, men vi vill väcka nyfikenheten hos våra gäster kring de här produkterna, säger Johan Udén.