Efter valet såg det ut att gå politikernas väg – kostnaden för hyrpersonal minskade med nästan 50 miljoner kronor på två år. Sedan kom coronapandemin och försvårade läget. Notan för 2021 blev lika hög som 2017.
Under mandatperioden lyfter Moderaternas Mikaela Waltersson fram att de bland annat sett till att akut- och förlossningspersonal fått kortare arbetstid, satsningar har gjorts för att få fler AT-läkare och OB-ersättningen för sjuksköterskor och undersköterskor har höjts.
S är inte nöjda
Men oppositionen är inte nöjd. Därför la Socialdemokraterna tre motioner sommaren 2021 som bland annat handlar om att utveckla personalinflytandet, anställningsgaranti och att erbjuda fler yrkesgrupper mer introduktion i form av basår. Förslagen har ännu inte tagits upp.
I klippet ger vi en snabb överblick om vad som sades då – och vad politikerna säger nu i frågan.
Så vill partierna få vårdpersonal att stanna i och välja Region Halland
Vänsterpartiet:
Vi vill ha arbetstidsförkortning med bibehållen lön för återhämtning och tid för att leva. Vi vill att personalen får fler kollegor och möjlighet att utveckla sig genom fler betalda utbildningsplatser. Vi vill ha bättre arbetsförhållanden med mer medbestämmande och schysst lön, skriver Agnes Hultén (V), gruppledare för Vänsterpartiet.
Miljöpartiet:
Det gäller att arbetsplatsen har en tillräckligt stor ordinarie personal så att det blir team av arbetskamrater som känner varandra och jobbar tillsammans över professionsgränserna. I de fall det inte är så, behövs flera olika saker i kombination såsom förkortad arbetstid, högre och jämställda löner och attraktivare scheman för att få fast personal som utvecklar verksamheten kontinuerligt. Politikens roll är att tala om vad som menas med en god och nära vård, och budgetera så att det är möjligt för anställda och leverantörer att ge rätt vård i rätt tid på rätt nivå, skriver Maria Losman (MP), gruppledare i partiet.
Sverigedemokraterna:
Carita Boulwén (SD), gruppledare i partiet, skriver att det måste bli fler händer i vården för att få till en god arbetsmiljö som gör att personalen både orkar och stannar, och för att kunna få fler att välja vårdyrket. Det måste vara bra arbetsvillkor, med tid och möjlighet för återhämtning, kompetensutveckling och vidareutbildning. Vi har motionerat om, och mycket glädjande fått igenom, att regionen ska se över möjligheten att införa modell för veckoslutstjänstgöring, vilket vi hoppas på leder till goda resultat för arbetsmiljön, återhämtning och minskat behov av hyrpersonal.
Liberalerna:
Det är viktigt att ständigt förbättra arbetsmiljön och göra det möjligt att göra karriär utan att bli chef eller administratör. Genom att anpassa scheman och arbetstid efter den anställdes önskemål kommer fler både jobba kvar och söka sig till regionen. Kombinationstjänster vill vi satsa på så man arbetar 14 dagar dagtid någonstans och sedan 14 dagar skift på t.ex. sjukhusen, skriver Tommy Rydfeldt (L), gruppledare för Liberalerna.
Kristdemokraterna:
Attrahera och erbjuda konkurrenskraftiga arbetsvillkor, en god arbetsmiljö och kontinuerlig kompetensutveckling. Tillämpa så kallade utbildningsanställningar inom specialistutbildning i sjukvården för att öka tillgången på kvalificerad sjukvårdspersonal. Med ett ökat antal äldre medarbetare behöver alternativa arbetssätt få mer utrymme, som möjligheten att byta arbetsuppgifter och arbetsplats, skriver Benny Strandberg (KD), gruppledare.
Centerpartiet:
Gruppledaren Helene Andersson (C), skriver att partiet vill höja statusen för vårdyrken, ha utvecklande arbetsuppgifter och kontinuerlig kompetensutveckling, ett utvecklat chefskap och en god arbetsmiljö.
Moderaterna:
Vi är i mångt och mycket en attraktiv arbetsgivare. Det korta svaret är att vi tillsammans med facken ska fortsätta vårt goda arbete för att upprätthålla de resultaten, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande.
Socialdemokraterna:
Vi vill satsa på fler arbetskamrater, jämlikare arbetsvillkor, bättre arbetsmiljö och riktade lönesatsningar, säger Lise-Lotte Bensköld Olsson (S), oppositionsråd.