När det är dags för val i september handlar det inte bara om att rösta i kommun- och riksdagsvalet. Hallänningarna ska också lägga sin röst i region- och landstingsvalet och därmed avgöra vilka partier som får chansen att styra över Hallands sjukvård.
Frågor som är aktuella inför valet, både för den styrande Alliansen (Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet) och oppositionen handlar om väntetiderna på vårdcentralerna men också frågan om bemanningspersonal.
– Att vi inte har egen personal innebär både kvalitetsbrister och i längden en fara för att upprätthålla den högkvalitet som Halland har, säger Mikaela Waltersson (M), tillträdande ordförande i regionstyrelsen.
– Om inte vi klarar av att visa att vården är ett sådant intressant yrke och område att röra sig i som kommer vi inte klara av att leverera vård till invånarna i framtiden, säger Lise-Lotte Bensköld Olsson (S), 2:e vice ordförande i regionstyrelsen.
”I mångt och mycket Sveriges bästa sjukvård”
Vi har tidigare berättat att kostnaderna för inhyrda läkare och sjuksköterskor inom Region Halland uppgick till nära 170 miljoner kronor 2017 vilket var en ökning med 20 procent jämfört med 2016. Både Mikaela Waltersson (M) och Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) att det finns flera faktorer som spelar roll, som exempelvis arbetsmiljön, arbetsvillkoren och lönen, som spelar roll för att man ska komma bort från beroendet av bemanningspersonal
Samtidigt konstaterar Mikaela Waltersson (M) att Halland idag redan ligger i topp när det kommer till sjukvård, något som bland annat visat sig i Sveriges kommuner och landstings årliga jämförelser.
– Halland har i mångt och mycket Sveriges bästa sjukvård och den utmaning vi har framgent är att upprätthålla Sveriges bästa sjukvård
– Så är det, vi har en väldigt god hälso- och sjukvård i Halland och det ska vi vara glada för. Men det finns brister inom sjukvården och det är ju det som vi måste gör någonting åt, svarar Lise-Lotte Bensköld Olsson (S).