En person sitter i en rullstol framför en modern trästruktur med spiralform, omgiven av en grusig yta och en blå himmel i bakgrunden. Byggnaden har en öppen ingång och är konstruerad av trä med diagonala ribbor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kan man inte erbjuda en likvärdig upplevelse så är det diskriminering” – säger Anders Westgerd. Starta klippet för att följa med till Kärven. Foto: Ella Persson/SVT

Rullstolsburne Anders kommer inte upp i utsiktstornet Kärven i Varberg: ”Diskriminering”

Publicerad

Varbergs nya utsiktstorn är inte tillräckligt tillgänglighetsanpassat. Det menar Anders Westgerd, vd för assistanskooperativet GIL, i sin kritik mot kommunen.

– Man skulle aldrig ha byggt det här tornet så som det är utformat, säger han.

Med sina tolv meter syns Kärven tydligt när man närmar sig Naturum i Varberg. Men för att komma upp i tornet är den enda vägen upp en spiraltrappa.

Anders Westgerd ifrågasätter nu varför kommunen byggt ett torn som är för allmänheten, utan tillgänglighetsanpassning.

Kan man inte erbjuda en likvärdig upplevelse så är det diskriminering, säger Anders Westgerd.

Starta klippet för att följa med till Kärven.

Var inte ett krav

Utformningen av utsiktstornet avgjordes genom en arkitekttävling, där designen för Kärven vann.

Enligt Cecilia Frederiksen, stadsträdgårdsmästare i Varbergs kommun, var det inte ett krav att tornet ska vara tillgänglighetsanpassat, men att platsen runt om skulle vara det.

– Det var många faktorer som var dyra som gjorde att vi kände att den kostnaden fanns inte, säger Cecilia Frederiksen.

Starta klippet nedan för att se henne bemöta kritiken.

En person står framför en modern, trästrukturerad byggnad i bakgrunden. Det är en klar och solig dag, med grönska i fjärran. Personen bär en mörkblå jacka och har en crossbody-väska.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra hur Varbergs kommun bemöter kritiken om att Kärven inte är tillgänglighetsanpassad. Foto: Ella Persson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.