Kvinna i röda träningskläder tränar inomhus i gym, och grundaren av Ylab som är en specialistklinik för personer med ortorexi – en kvinna i ljust hår och blå tröja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är kontrollerad träning en viktig del av behandlingen – hör specialistklinikens grundare Yvonne Lin berätta mer om hur de behandlar ortorexi och varför. Foto: SVT

Så jobbar specialistkliniken med ortorexi

Uppdaterad
Publicerad

Flera dömer ut ortorexi och pekar på att det inte är en medicinsk diagnos, trots det erbjuder specialistkliniken i Stockholm behandling.

– Jag har jobbat med det här i 23 år så det blir en erfarenhetsbeprövad metod, säger klinikens grundare Yvonne Lin.

Hon är kampsportare i grunden och har en magister i medicin samt en master i psykologi. Enligt Yvonne Lin är det just det som är hemligheten – kombinationen av kropp och själ.

– Mår vi psykiskt dåligt påverkar det kroppen. Mår vi dåligt i kroppen påverkar det psyket. Behandlingen behöver visa på det. Hjälp med kostreglering, träningsreglering och förståelse för problematiken, säger hon.

Begrepp från 90-talet

Josefine Karlsson från Falkenberg är en av dem som behandlas på kliniken för sin ortorexi. En sjukdom som innefattar ångest, extrema mängder träning och en fixering vid kosten.

Det var i slutet av 1990-talet som den amerikanske läkaren Steven Bratman myntade begreppet ortorexia nervosa. Men ortorexi är inte en medicinsk diagnos enligt de internationella klassifikationer som finns.

Ortorexikliniken: Skiljer sig från anorexi

På kliniken i Stockholm kan patienter trots det få hjälp med ortorexi. Yvonne Lin tycker att en anorexibehandling är fel väg att gå eftersom fixeringen vid träning skiljer sig från beteendet hos en anorektiker.

– En person som tränar högintensivt med en kropp som är i svält utsätts för stora risker. Det är betydligt större risker än att ”bara” ha ett energiunderskott och gå ut och promenera, säger hon.

HIT KAN DU VÄNDA DIG FÖR HJÄLP OCH STÖD

Vårdguiden om ätstörningar.

Frisk & fri, riksföreningen mot ätstörningar.

• Vill du veta mer om forskningen? Läs mer hos Centrum för ätstörningar på Karolinska institutet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.