Ginstens slakteri utanför Halmstad anmäldes av Livsmedelsverket 2016 för brott mot flera djurskyddslagar.
Verksamheten stoppades tillfälligt i november 2016 efter att länsstyrelsen fått in sju rapporter om brister i djurhanteringen. Det handlade bland annat om otillräcklig bedövning, brister i uppstallning och fel i hantering av bedövningsutrustning samt ofullständiga kompetensbevis hos personalen.
”Hela företaget ska stå till svars”
Nu väljer kammaråklagare Ginger Johnsson att väcka talan vid Halmstads tingsrätt om företagsbot och summan hon kommer att yrka på är 100 000 kronor.
– Min bedömning är att det i grunden föreligger brott mot djurskyddslagen, men istället för att åtala enskilda personer anser jag att det är företagsledningen och hela företaget som ska stå till svars, säger Ginger Johansson till SVT Nyheter Halland.
Djuren sprattlade
Det var slakteriets veterinär, som arbetar för Livsmedelsverket, som slog larm hösten 2016 till länsstyrelsen efter att man uppmärksammat att koldioxidbedövningen inte verkade ta på djuren – men att processen med upphängning och avblodning ändå inletts.
– Man såg att grisarna sparkade med benen när de hängdes upp, berättade länsveterinär Madeleine Beckman för SVT Nyheter Halland i en intervju år 2016.
Varför åtalas då ingen för djurplågeri?
– Det har varit mycket svårt att bevisa i vilken utsträckning djuren verkligen har lidit. Veterinärerna som var på plats kan inte med 100 procent säkerhet säga det. Man får komma ihåg att djuren var till viss del bedövade. Jag bedömer inte att att det håller i en rättegång, säger Ginger Johansson.
Samtidigt förs ytterligare en talan om företagsbot fram mot slakteriet Ginsten från Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, REMA. Här handlar det om misstänkt miljöbrott.
Företagets vd Roger Olsson säger att han vill avvakta det rättsliga utfallet samt att företaget motsätter sig företagsboten.