En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en man i kostym med en liten flagga på kavajen, stående inomhus. Den högra sektionen visar en byggnad i rött med stora fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen menar att de nu blir mer träffsäkra och kommer kunna komma åt problemen i områdena. Hör hur det ska gå till i klippet. Foto: SVT/Henrik Montgomery/TT

Slut på bidrag och projekt till utanförskapsområden – så vill regeringen ändra insatserna

Publicerad

Samhället har haft en övertro på att projekt och höga bidrag ska lösa problem i olika områden. Det menar regeringen som tagit fram en lista över utanförskapsområden i Sverige dit det nu ska riktas särskilda insatser.

180 utanförskapsområden finns i Sverige enligt kartläggningen som SCB och Boverket tagit fram till regeringen. I områdena bor mer än 700 000 personer, varav 170 000 under 18 år.

I klippet ovan berättar Mats Persson (L) hur regeringen nu vill använda kartläggningen för att bryta problematiken.

– Nu satsar vi istället på att polisen, skolan, det grundläggande i samhället ska fungera, säger Mats Persson (L) arbetsmarknads- och integrationsminister.

Utbildning och språk – Här är insatserna Vallås och Andersberg i Halmstad vill se

En delad bild som visar två personer. Till vänster bär den första personen en randig skjorta och stora örhängen, stående i en inomhusmiljö. Till höger står den andra personen utomhus, iförd en vit kappa och en mikrofon, med en suddig bakgrund av träd och byggnader.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nina Geo har jobbat på Vallåsskolan i sju år – och vill se satsningar som ger skolan bättre förutsättningar att fokusera på utbildning. Hör henne berätta i klippet. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.