Foto: SVT

”Solkraft kan bli lika stort som vindkraft”

Uppdaterad
Publicerad

Halland har lika bra läge som ledande solkraftslandet Tyskland, menar forskare. I framtiden kan det bli ett komplement till den Svenska vattenkraften.

Solkraften är världens nu snabbast växande energislag. Men i Sverige kommer den aldrig att bli den dominerande energikällan.

Det bedömer Göran Sidén, lektor på Högskolan i Halmstad, och författare till läroböcker om förnybar elproduktion.

– Men på låt säga 25 års sikt kan den nog vara lika stor som vindkraften i Sverige, säger han.

I Halland och närmast kusten i hela södra Sverige finns några av landets mest gynnsamma platser för solenergi. Detta enligt solstrålningsmätningarna.

– Ett av världens ledande länder inom solkraft är Tyskland och vi har lika bra förutsättningar här i Halland, säger han.

Just längt Hallandskusten byggs också Sveriges största solkraftspark – en park som ska bli lika stor som tio fotbollsplaner.

Liten i internationell jämförelse

I internationell jämförelse är den nya solkraftsparken utanför Varberg väldigt liten, även om den blir Sveriges största. Nordens största, som ligger i Danmark, är omkring tolv gånger större och täcker en yta av 80 hektar.

Men vad Sverige har, som inte finns i till exempel Danmark, är vattenkraften. Det kommer även i framtiden vara den dominerande förnybara energikällan i Sverige, menar Göran Sidén.

– Men med en utvecklad solkraft och vindkraft kan vi lagra upp reservkraft i vattenmagasiner för att sedan släppa på när solen eller vinden ger mindre. De kan komplettera varandra på ett bra sätt, säger Göran Sidén.

I dag produceras omkring 70 gigawattimmar solkraftsel per år i Sverige, men den övervägande delen kommer från små solcellsanläggningar på tak. Friliggande solkraftsparker finns det bara ett tiotal av i landet, enligt Energimyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.