Det är inget fel med solkraft, men bygg det in på bra odlingsmark, säger Per Skyggesson, ordförande i LRF Ungdomen i Halland.

Solkraftspark tränger undan åkermark

Publicerad

Det ger fel signaler att bygga på bra odlingsmark. Det tycker LRF Ungdomen i Halland som protesterar mot solkraftssatsningen i Tvååker utanför Varberg.

Det växer höstvete, höstkorn och majs på åkrarna längs motorvägen utanför Tvååker i Varbergs kommun.

Det är åkrar som tillhör Munkagårds naturbruksgymnasium. Men en del av de här grödorna kommer inte ens att få växa färdigt till skörd.

I sommar ska Sveriges största solkraftspark tas i bruk här.

Läs mer: Här byggs Sveriges största solkraftspark

Och det är en placering som det unga gardet inom Lantbrukarnas riksförbund är kritiska till.

– Det är väldigt bra åkermark att odla mat och foder på här. Det vore bättre att lägga en solcellspark på mark som inte är lika värdefull som den här, säger Per Skyggesson, ordförande i LRF Ungdomen i Halland.

Men grön energi, är inte det bra?

– Jo, det är jättebra. Här står många vindkraftverk och det finns också många tak här på regionens hus som man kunde haft solceller på.

Taken räcker inte till

En del av taken på naturbruksgymnasiet, som ägs av Region Halland, kommer också att användas för solceller i samband med att solkraftsparken byggs. Enligt arrendeavtalet mellan Varbergs energi och Region Halland ska energibolaget installera en solcellsanläggning på skolans tak. Det är själva ersättningen för att bolaget får ta jordbruksmarken i anspråk. Solcellsanläggningen ska ge skolan egen solel.

Men taken räcker inte på långa vägar till för att täcka hela satsningen med solpaneler på 60 000 kvadratmeter.

Det kommunala energibolagets vd, Björn Sjöström, uppger man har har diskuterat just avvägningarna mellan nyttan av en solcellsanläggning och att bevara odlingsmark.

Växthusgaser större problem

Men i nuläget är det inte akut brist på odlingsbar mark, menar han. Solcellsanläggningen beräknas ha en livslängd på ungefär 30 år.

– Vi har utgått från Region Hallands 16 olika miljömål och ett av dem är att bevara jordbruksmark och det är sant där tar vi ju sex hektar.  Men många andra parametrar, om man tittar på hela milöjperspektivet, är positiva. Framförallt när det gäller växthusgaser, så bidrar det här till att minska  den belastningen. Det är det största problemet vi har just nu, säger Björn Sjöström.

Per Skyggesson i LRF Ungdomen håller med om att det just nu inte är någon akut brist på mat och odlingsmark.

– Men det kommer bli det, och det här ger signalen att det är okej att ta bra odlingsmark ur bruk. Men det är klart, det här är ett bra ställe längs motovrägen där många ser det. Man vill väl skylta med det, säger han.

Läs mer: Halland har ett av landets bästa lägen för solkraft

Varbergs energi har också tittat på andra platser. Förra året fanns långt gångna planer på annan mark i Varberg, men där protesterade grannarna så att markägaren drog sig ur.

Vad är bäst med just den plats ni har valt nu?

– Den är tillgänglig och vi har infrastruktur ända fram, den är lättbyggd och många kommer se den, så vi kommer påverka folks medvetande att man faktiskt kan göra något själv för att bekämpa växthusgaser.

Det här är bästa skyltläget eller?

– Ja, jag tror det blir jättebra, säger Björn Sjöström. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.