Resultatet blev en kortare sömnutbildning som han anordnar för eleverna på skolan i Kungsbacka.
Anledningarna till elevernas sömnsvårigheter kan vara många, berättar Andreas Eliesersson. Det kan handla om allt från stress till sena kvällsvanor – kanske med mobilen i handen.
– Många elever berättar att de använder mobilen precis innan läggdags. Många berättar till och med att de kan få sms eller information via olika sociala medier mitt i natten och vaknar och ska besvara det, säger Andreas Eliesersson.
”Så får man lite panik”
Eleverna på Elof Lindälvs gymnasium tror själva att sömnproblemen ofta är kopplade till stress. Axel Schönborg går i årskurs ett på naturvetenskapsprogrammet, han har själv upplevt hur skolstress kan försämra sömnen.
– Om man har inlämning och glömt bort att göra den. Så kommer man på det när man ligger i sängen och så får man lite panik. Man blir stressad och då går det inte riktigt att sova, säger han och fortsätter:
– Då brukar jag försöka att tänka bort det, gjort är gjort liksom. Då får man ta det nästa dag helt enkelt.
LÄS MER: Allt fler unga lider av sömnstörning
Även Lisa Samuelsson på naturvetenskapsprogrammet tror att många unga känner sig stressade. Hon har själv upplevt vissa sömnsvårigheter på grund av skolstress.
– Inte långvarigt, men ibland sover man ganska dåligt i kanske en vecka eller något sånt. Så då kan det vara ganska bra att man får lära sig det här, säger hon.
Viktigt att agera i tid
Andreas Eliesersson tycker att det är viktigt att skolan agerar i tid.
– Om du inte agerar i detta så tenderar det här att på sikt bli ett mycket svårare problem för eleverna att hantera. Ju tidigare man kan uppmärksamma det desto mindre insatser behöver de göra, säger han.
LÄS MER: Sömnbrist vanlig orsak till att elever missar skolan