• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Stoppet på Ringhals 4 förlängs

Uppdaterad
Publicerad

Stoppet på Ringhals 4 förlängs med tre veckor. Det meddelar Vattenfall på fredagen.

Återstarten av reaktorn, som var planerad till den 31 januari 2023, skjuts nu fram tre veckor och beräknas i stället till den 23 februari.

– Reparationen går bra, orsaken till fördröjningen är att vissa moment i reparationerna av tryckhållaren tar längre tid än väntat. Vi har alla tillgängliga resurser som jobbar med detta och allt arbete görs med säkerheten i fokus, säger Anna Collin, presschef på Ringhals till SVT Nyheter Halland.

Reparationsarbetet fortsätter

Ringhals 4 stängdes ned för underhåll tidigare i år till följd av av skador på en tryckhållare. Enligt Vattenfall går reparationsarbetet fortsatt framåt.

– Det klart det är tråkigt att förlänga ett stopp men vi gör exakt det vi ska. Vi jobbar på ett säkert och bra sätt så vi kan återställa produktionen, säger Björn Linde, vd på Ringhals.

Beskedet kommer samtidigt som elpriserna i Sverige de senaste dagarna har nått nya höga nivåer.

Hur Ringhals vd Björn Linde ser på konsekvenserna av fördröjningen och vad den beror på berättar han i klippet ovan.

TT: Ringhals

Ringhalsverket ligger på Väröhalvön två mil norr om Varberg.

Kärnkraftverket ägs, via bolaget Ringhals AB, till 70,4 procent av Vattenfall och 29,6 procent av Sydkraft Nuclear Power, som är ett dotterbolag till Uniper.

Verket har cirka 1 000 anställda.

Vid normal drift har Ringhals två reaktorer kvar i bruk: Ringhals 3 och Ringhals 4.

Ringhals 1 stängdes av den 31 december 2020, ett år efter stängningen av Ringhals 2.

Källa: Vattenfall

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.