Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
200 villaägare på Vallås i Halmstad har fått hem papperspåsar för att kunna sortera pappersavfall. I klippet ovan får du se hur det fungerar. Foto: Casper Sewerin/SVT

Test i Halmstad: Villaägare ska sortera pappersavfall hemma

Uppdaterad
Publicerad

I Halmstad genomförs nu ett test där 200 villaägare får sortera ut sina pappersförpackningar hemma. Vilket är ett steg i ledet för att kunna sortera ut sitt avfall direkt i soptunnan.

För sju år sedan infördes ett nytt sopsystem i Halmstad med syftet att alla hushåll skulle kunna källsortera rakt ner i ett kärl med hjälp av soppåsar i olika färger.

Fel saker las i påsen

Först lanserades gröna påsar för matavfall men inledningsvis var det svårt att få det att fungera då fel saker hamnade i påsarna, så som blöjor och batterier.

Nu testas papperspåsar för papperssortering och mer om det hör du i klippet ovan.

FAKTA: FASTIGHETSNÄRA INSAMLING (FNI)

Från 1 januari 2027 ska kommunen tillhandahålla fastighetsnära insamling (FNI) av de vanliga förpackningsslagen (papper och kartong, plast, metall och färgat och ofärgat glas) från alla hushåll.

Källa: Avfall Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.