• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I klippet ovan kan du se vad som kommer in i de gröna påsarna till sorteringsanläggningen. Foto: SVT

Påsen för matavfall används till blöjor och batterier

Uppdaterad
Publicerad

Blöjor, mediciner, elektronik och bildelar – Halmstadborna fortsätter att slänga annat än matavfall i gröna påsen. Just nu satsar kommunens avfallsbolag en halv miljon kronor på reklam för att få invånarna att bättra sig.

I Halmstad slängs matavfallet i en grön plastpåse bland övriga hushållssopor.

En ny sopsorteringsanläggning för 130 miljoner kan sedan automatiskt sortera ut de gröna påsarna från resten av avfallet. Problemet är hur påsarna används. I klippet ovan kan du se hur.

Andelen som väljer att källsortera matavfall

Kungsbacka: ca 80 procent

Varberg/Falkenberg: ca 85 procent

Hylte: ca 63 procent

Halmstad: ca 50 procent

Laholm: Finns ingen siffra (har endast sorterat en kort tid)

Källa: Avfallsansvarig för respektive kommun

Ett separat kärl för källsorterat matavfall är det vanligaste insamlingssystemet. I  Sverige använder 66 procent av kommunerna ett sådant systemet. Detsamma gäller för fyra av Hallands sex kommuner. I Laholm har kommunen flerfackskärl och i Halmstad finns optisk sortering av olikfärgade påsar som läggs i samma kärl. Optisk sortering finns i 14 procent av de kommuner som samlar in matavfall.

Källa: Avfall Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.