Fem av sex kommuner i Halland använder den bruna papperspåsen för matavfall. I Halmstad gäller den gröna plastpåsen. Foto: SVT

Så många tar hand om matavfall i din kommun

Uppdaterad
Publicerad

Fem av sex kommuner i Halland har valt att satsa på den bruna papperspåsen för att återvinna matavfallet. Men för snart ett och ett halvt år sedan valde Halmstad istället att satsa på den gröna plastpåsen – vilket än så länge inte har fallit ut väl. Se hur det ser ut i din kommun längre ner i artikeln

Det kommunala bolaget Halmstads Energi och Miljö, Hem, har investerat 130 miljoner i en ny anläggning som med optik kan sortera ut specifika plastpåsar, som exempelvis den gröna för matavfall. Men bara hälften av Halmstadborna väljer att använda påsen, som delas ut gratis.

– Vi vet att det inte bara är matavfall i de påsarna som kommer i så att hälften sorterar ut mat är en sanning med modifikation, säger Åsa Montan, kommunikatör på Hem.

”Tar tid att få folk att begripa”

Systemet med den gröna påsen har snart varit igång i ett och ett halvt år.

– Det tar tid att få folk att begripa. Kalmar har nu hållit på i tre år och har precis börjat få flyt på sitt, säger Åsa Montan, kommunikatör på Hem.

Kungsbacka har erbjudit separata kärl för matavfall i brun papperspåse sedan 2011. I dag väljer omkring 80 procent av kunderna att återvinna sitt matavfall.

– Vi är väldigt nöjda. En papperspåse är det miljövänligaste alternativet. Vi vill inte ha en restprodukt som inte är miljövänlig, säger Lennart Torgerson, verksamhetschef för renhållning i Kungsbacka.

Falkenberg och Varberg i topp

Falkenberg och Varberg började successivt med samma system 2014 och omkring 85 procent av invånarna väljer nu att återvinna matavfallet.

– Sen vi fick kärlen och de bruna påsarna i alla områden har det legat på den nivån, säger Elisabeth Andersson, avfallsplanerare på det kommunala avfallsbolaget Vivab.

Även Hylte kommun har den bruna påsen sedan 2013 och ett separat kärl för matavfall. Bland Hylteborna väljer idag ungefär 63 procent att sortera sitt matavfall.

– Det tog lite att få igång det. Nu vill vi se om vi kan plocka bort möjligheten att ha kvar det osorterade helt, säger Carolina Storberg, tillförordnad samhällsbyggnadschef.

Nytt system i Laholm

I Laholm har ett källsorteringssystem med flerfackskärl och brun påse för matavfall precis kommit igång. I nuläget finns ingen statistik på hur många som sorterar ut maten.

– Men vi har gjort plockanalyser och mottagningscentralen är väldigt nöjda med sorteringen, säger Eva Aronsson, avfallsingenjör på Laholms kommun.

Andelen som väljer att källsortera matavfall

Kungsbacka: ca 80 procent

Varberg/Falkenberg: ca 85 procent

Hylte: ca 63 procent

Halmstad: ca 50 procent

Laholm: Finns ingen siffra (har endast sorterat en kort tid)

Källa: Avfallsansvarig för respektive kommun

Ett separat kärl för källsorterat matavfall är det vanligaste insamlingssystemet. I  Sverige använder 66 procent av kommunerna ett sådant systemet. Detsamma gäller för fyra av Hallands sex kommuner. I Laholm har kommunen flerfackskärl och i Halmstad finns optisk sortering av olikfärgade påsar som läggs i samma kärl. Optisk sortering finns i 14 procent av de kommuner som samlar in matavfall.

Källa: Avfall Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.