• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Förbundsordförande Lars Püss (M) menar att trion som nu ryker från listan brutit mot stadgar och regler. Foto: TT/Sveriges Riksdag

Toppnamn ryker på moderat valsedel i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Ettan, trean och fyran på moderaternas lista till kommunfullmäktige i Halmstad är inte längre aktuella i valet. Förbundsstyrelsen i Halland har dessutom startat en uteslutningsprocess.

– De har valt att arbeta i det fördolda och i realiteten skapat ”ett parti i partiet”, säger förbundsordförande Lars Püss (M).

Nya namn seglade upp i toppen efter Moderaternas nomineringsmöte i mitten av februari. Anklagelser om fusk fördes fram omgående och en utredning drog igång.

– Jag skulle hävda att det är betydligt mycket värre än fusk och mer omfattande än jag kunde föreställa mig. Det är systematiska brott mot stadgar, regler och avtal man skriver på när man kandiderar för moderaterna, säger  Lars Püss (M).

Uteslutning kan bli aktuellt

Nu meddelar förbundsstyrelsen att Niclas Jansson, Robert Lindell och Josefin Green tas bort från alla moderata valsedlar de kandiderar på och de har även sjösatt en uteslutningsprocess.

– Uteslutning ur partiet  är inte ett beslut vi fattar utan partistyrelsen. Det kan ta ett tag för att alla ska ges möjlighet att kommat till tals, säger Lars Püss (M).

Enligt honom och förbundsstyrelsen har trion som ryker från listan skapat en parallell valberedning, nomineringskommitté och partiorganisation som haft möten hela hösten:

”Otillbörlig påverkan har skett mot flera kandidater och medlemmar. Extra allvarligt är när detta skett gentemot ungdomar”, skriver de i ett pressmeddelande.

Tror du turbulensen som varit skadar partiet?

Självklart. För att få förtroende måste man agera på ett förtroendeingivande sätt. Det är därför vi agerar, säger Lars Püss (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.