Till vänster: Bild från sociala medier med en tjej som tränar. Till höger: Psykologiprofessorn Ata Ghaderi tittar in i kameran. I bakgrunden syns en korridor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska man förhindra att barn påverkas negativt av sociala medier? Starta klippet för att höra psykologiprofessorn Ata Ghaderi. Foto: SVT/Karolinska institutet

Tre frågor om ätstörningar och sociala medier – så påverkas vår uppfattning av kroppen

Publicerad

Anorexia, bulimi och andra ätstörningsdiagnoser bland barn ökar. Forskning visar att det finns en koppling mellan skönhetsideal på sociala medier och ett ökat missnöje av våra kroppar.

Nu slår sjukvårdspersonal larm om att tioåringar svälter sig själva.

Hur påverkar sociala medier vår kroppsuppfattning? Påverkas barn mer än vuxna? Och hur ska man förhindra att barn påverkas negativt? Starta klippet för att se svaren.

Psykologiprofessor Ata Ghaderi har forskat om hur vi innehåll på sociala medier påverka uppfattningen av vår egen kropp.

Antalet barn som söker vård för ätstörning ökar

Ätstörningsmottagningen i Halland är en av de mottagningar som har märkt av utvecklingen. Där har antalet barn i åldrarna 10 till 14 år som sökt vård för ätstörningar ökat med över 150 procent sedan 2020.

I klippet nedan berättar personalen vad de tror att ökningen beror på.

Till vänster: specialistsjuksköterskan Alexandra Källström framför en parkeringsskylt som hänvisar besökande till ätstörningsmottagning. Till höger: Flicka sitter ihopkrupen med händerna för ansiktet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad beror utvecklingen på? Starta klippet för att höra specialistsjuksköterskan Alexandra Källström och hennes kollegor på ätstörningsmottagningen i Varberg. Foto: Magdalena Rönnelius/TT

”Klara” är en av dem som drabbats. Hon fick diagnosen anorexia nervosa när hon var tolv år. Under de senaste åren har hon slitits mellan två viljor – viljan att bli frisk och viljan att fortsätta vara sjuk.

För hennes mamma ”Anna” har varje dag varit en kamp för att få henne att äta – och samtidigt få fortsätta att bara vara mamma.

I klippen nedan hör du dem berätta sina historier.

En teckning som visar en mamma som håller om sin dotter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur är det att vara förälder till ett barn som har en ätstörning? Starta klippet för att höra ”Anna” berätta. Namnet är utbytt eftersom hon vill vara anonym. Foto: Jamila Karlsson
En teckning som visar en mamma som håller om sin dotter. Verklig

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag gillade att svälta och inte äta alls”, säger ”Klara” till SVT:s reporter. ”Klara” vill vara anonym och har egentligen ett annat namn. Foto: Jamila Karlsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.