Maja Franki, Emily Stenström och Emma Lindblom går i årskurs 9 på Tullbroskolan i Falkenberg. Foto: Mattias Bolin

Tullbroskolan angriper mobbning i tidigt skede

Uppdaterad
Publicerad

Tullbroskolan i Falkenberg anser sig ligga i framkant med att förebygga mobbning och kränkning bland eleverna. Man har uppfunnit en speciell tjänst, för ändamålet.

På Tullbroskolan i Falkenberg jobbar Anna-Karin Nilsson som värdegrundspedagog – en tjänst, och en titel, som skolan själv uppfunnit för att bättre rikta resurser som ska förebygga mobbning och kränkningar mellan eleverna.

Och det arbetet har gett resultat, enligt Anna-Karin Nilsson.

#mobbning

– Vi upplever att det blivit lugnare, men vi vet inte riktigt vad det beror på, det är många faktorer. När vi intervjuar eleverna så säger de att det förekommer väldigt lite mobbning här, säger Anna-Karin Nilsson.

Samtidigt har skolan många så kallade likabehandlingsärenden – fall av kränkningar eller mobbning där personalen på ett eller annat sätt kopplas in. Men, Anna-Karin Nilsson tror att det beror på att även sådant som kan betraktas som smågrejer uppmärksammas.

– Vi tar tag i det i tid och vi tar tag i saker som kanske är lite mindre. Det behöver inte gå till slagsmål eller att det pågår en mobbning länge.

Kan göra mer

Skolan fokuserar det här läsåret extra på nätetik för att förebygga mobbning och kränknigar mellan eleverna på nätet. Men trots att Anna-Karin Nilsson menar att Tullbroskolan ligger i framkant när det gäller att förebygga mobbning och kränkningar, så tycker de elever SVT pratar med, att skolan kan göra ännu mer.

– De gör ett försök i alla fall. Men det behövs mycket större och mer drastiska åtgärder för att lösa problemet med mobbning och folk som är utsatta för det, säger Emma Lindblom, årskurs 9.

Emma Lindblom får medhåll av sina klasskamrater,

– Jag tycker nog att lärarna ska ta tag i det mer. Jag tror inte riktigt att de förstår att det här verkligen händer och att det påverkar folk väldigt mycket, säger Emily Stenström.

– De ska verkligen ta tag i det så att det inte bara fortsätter och att samma person blir mer mobbad, säger Maja Franki.

”Tänka på vad man gör”

Samtidigt kan det vara svårt att helt utrota mobbningen i skolan, menar Linus Svensson.

– Vill man stoppa det får man tänka på vad man själv gör, säger han.

Varför finns mobbning?

– Det bygger väl ofta på en osäkerhet hos folk. De känner sig osäkra på var de ska göra av sig själva och hur de ska bete sig. Man vågar inte ta hand om sina problem, säger Linus Svensson.

Vill du berätta?

Vi på SVT Nyheter granskar mobbningen i skolan.

Har du egna erfarenheter av mobbning? Hur hanterar man mobbning på din skola?

Hör av dig med din berättelse! Mejla: mattias.bolin@svt.se

#‎mobbning‬ #morgansmission

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#mobbning

Mer i ämnet