Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa på Karolinska institutet listar råd för anhöriga och människor som funderar på att ta sitt liv. Här nedan är några av deras råd.
Hur upptäcker man varningssignaler till att någon funderar på att ta sitt liv?
* Kritiska händelser i en persons liv som en förlust av en närstående, en relation tar slut eller att man blir av med arbetet eller får ekonomiska problem, kan vara faktorer som gör att man börjar fundera på att begå självmord.
* Att en person mobbas i skolan eller på arbetsplatsen eller blir utsatt för någon form av kränkning.
* Missbruk av droger eller alkohol och både psykiska och fysiska sjukdomar kan också ligga bakom självmord.
* Var uppmärksam på om en person börjar förändra sitt beteende och inte längre är sig lik. Tecken kan vara om hen blir lynnig, ledsen och tillbakadragen och talar om en känsla av hopplöshet, värdelöshet och hjälplöshet. En del kan agera riskfyllt och självdestruktivt medan vissa kan upplevas ovanligt lugna och samlade.
Vad kan man göra för att hjälpa?
* Agera. Sträck ut en hjälpande hand. Förutsätt inte att det blir bättre utan hjälp eller att personen själv kommer att söka den.
* Var medveten om din egen reaktion. Många blir rädda och vill ignorera situationen. Sök då hjälp från någon du litar på för att kunna bli ett stöd.
* Var tillgänglig. Tillbringa tid tillsammans med den som mår dåligt. Visa omsorg utan att döma eller vara arg. Lyssna och be personen berätta.
* Ställ frågor. Våga fråga om personen funderar på självmord. Att tala om självmord kommer inte väcka den björn som sover utan uppmuntrar i stället till att tala om känslorna och kan inge lättnad. Men lova aldrig att det ska vara en hemlighet, du kan behöva komma i en situation då du behöver hjälp av andra.
* Kontrollera säkerhet genom att fråga om detaljer för att ta reda på hur länge tankarna funnits. Exempel på frågor; Har du tänkt ut hur och när du ska begå självmord? Har du tillgång till medel för att utföra din plan? Vilken hjälp har du tillgång till för att må bättre? Hur kan jag hjälpa dig må bättre?
* Diskutera nästa steg. När du pratat med personen som vill begå självmord, prata om hur ni tillsammans kan gå vidare genom att skaffa professionell hjälp och få dem att ta hjälp från vänner och familj.
* Ta hand om dig själv. Det kan vara jobbigt att hjälpa någon som har självmordstankar. Se till att själv ta stöd och inte vara ensam om detta.
* Stanna kvar. Bli inte rädd utan våga finnas där. Självmordstankar försvinner inte utan att personen upplever någon form av förändring i livet. Upplevelsen av stöd kan vara en hjälp att hantera självmordstankarna. Det är viktigt att familj och vänner finns kvar på ett aktivt sätt.
Hit kan du vända dig för att få hjälp:
Självmordslinjen har öppet dygnet runt och nås på telefonnummer 90101. Man kan även chatta.
Nationella hjälplinjen har öppet alla dagar mellan 13-22. Telefonnummer: 020-22 00 60
Bris för barn, telefonnummer: 116 111, måndag-fredag 15-21, helger 15-18 och för vuxna, telefonnummer: 077-150 50 50, måndag-fredag 10-13.
Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd (spes.se) har jourtelefon varje kväll mellan 19-22. Telefonnummer: 08-34 58 73
Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80 Alla dagar mellan 21-06.
Röda korsets telefonjour 0771-900 800 och chatten jourhavande kompis.