Olivia Schough har varit självklar i landslaget sedan i höstas. Nu får hon sällskap av Fridolina Rolfö. Foto: Bildbyrån

Två hallänningar i svenska OS-truppen

Uppdaterad
Publicerad

Olivia Schough har varit självklar i landslaget sedan i höstas. Nu får hon sällskap av Fridolina Rolfö som var osäker på om hon skulle få komma med – tills nu.

– Det är fantastiskt, super! Det här är något jag har gått och drömt om i flera år. Nu känner jag bara en stor glädje och är oerhört förväntansfull, säger Fridolina Rolfö, anfallsspelare i Linköpings FC.

Skadedrabbad

Fridolina Rolfö började komma med i landslaget till och från 2014. Men förra året och i början av det här året drabbades hon av flera olika skador.

Hallänningar i OS

– Jag missade ju VM förra året. Så det här blir en jäkla revansch med mitt första mästerskap, säger Fridolina Rolfö.

Tre landslagsmål hittills

Ja nu har det börjat lossna. Hon gjorde sitt första landslagsmål mot Polen den 2 juni och två mål i matchen Moldavien den 6 juni.

– Jag har varit jättenöjd med den här perioden. Jag var ju med i startelvan mot Moldavien, säger Fridolina Rolfö.

Anfallsspelare

När Pia Sundhage, förbundskapten för Sveriges fotbollslandslag, presenterade den svenska OS-truppen i tisdags, stod det alltså klart att det blir två hallänningar i truppen.

Både Olivia Schough och Fridolina Rolfö är anfallsspelare och får sällskap i anfallet av Lotta Schelin, Stina Blackstenius och Sofia Jakobsson. SVT:s fotbollsexpert Frida Östberg tycker att det är ett bra val.

– Schough, Jacobsson och Schelin och är ju startspelare medan jag fortfarande ser Rolfö och Backstenius som avbytare, säger hon.

”Energisk spelare”

Hon tycker att Olivia Shough är viktig för laget.

– Hon är väldigt hårt jobbande. En energisk spelare som tar ansvar och är pådrivande på ett positivt sätt. Hon har bra energi och du vet vad du får, säger Frida Östberg.

”Avgör matcher”

Och Fridolina Rolfö?

– Jag är fantastiskt glad över att hon är med i truppen. Hon är målmedveten och går direkt på mål. Och hon vågar utmana backlinjen och kliver också in och avgör matcher, säger hon.

Fridolina Rolfö tycker att det är kul att de är två spelare från Halland.

– Det är jättehäftigt att vi är två som är med från ett så litet län, säger Fridolina Rolfö.

Viktigt med gruppsammanhållningen i laget

Hur är era chanser i OS?

– Vi har ju oerhört duktiga spelare men det viktigaste är kollektivet. Vi har inte så många speldagar tillsammans så det viktigaste är att vi får ihop det, säger Fridolina Rolfö.

Är Pia Sundhage bra på det?

Hon är duktig på att få en gruppsammanhållning men det är ju upp till oss själva också. Men hon är bra på taktik, säger Fridolina Rolfö.

Fridolina Rolfö och Olivia Schough

Fridolina Rolfö började spela fotboll som femåring i IF Fjärås. Sedan blev det Tölö IF i Kungsbacka och tre år hos Jitex BK i Mölndal, innan hon kom till Linköpings FC 2014.

Olivia Schough började sin karriär i Rydö-Torup, och även har spelat som junior i Ullareds IK och i Falkenbergs FF, innan hon skrev på för Eskilstuna United 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hallänningar i OS

Mer i ämnet