I Halland är det regionen som ansvarar för suicidpreventionen. Fredrika Fredmark, kommunikationschef vid Suicide Zero, säger att det är extra viktigt att arbete görs mot barn och unga. Foto: Ella Daneshmand/SVT & Suicide Zero

Underkänt till Hallands kommuners arbete med suicidprevention

Uppdaterad
Publicerad

Fem av sex halländska kommuner anses inte ha ett tillfredsställande arbete för att förebygga självmord. Det visar en undersökning som den ideella organisationen Suicide zero har gjort.

I undersökningen har kommunerna svarat på frågor om arbetet med suicidprevention inom en rad olika områden. Det rör bland annat utbildning och insatser inom skola, äldrevård och socialtjänst – men också om det utförts riskanalyser av fysiska platser i kommunerna.

På det sistnämnda är det bara Kungsbacka som svarat ja.

– Vi jobbar med sociala konsekvensanalyser. Det kan handla om att när vi tar fram en detaljplan så ska vi redan där tänka ur ett suicidpreventivt syfte. Om vi bygger ett högt hus eller andra konstruktioner där det finns en risk så ska detta vägas in, säger Cecilia Ljunqvist Holm, samordnare för det suicidpreventiva arbetet i Kungsbacka kommun.

Ökar bland barn och unga

Övriga kommuner har svarat nej eller att de inte vet. Vidare får kommunerna underkänt när det kommer till utbildning och insatser inom skolan, ett område som Suicide zero betonar som extra viktigt.

– En grupp där vi kan se att självmorden ökar just nu är barn och unga. Där är det extra viktigt att arbete görs, säger Fredrika Fredmark, kommunikationschef på Suicide zero.

I Halland är det regionen som har det övergripande ansvaret för arbetet med suicidprevention och kommunerna har förbundit sig till att följa den gemensamma handlingsplan som tagits fram tillsammans med Region Halland.

Hit kan du vända dig för att få hjälp

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111, chatt eller mejl. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.