Hos Räddningstjänsten Väst, i Varberg och Falkenbergs kommuner, har man drivit frågan om en utbildning inom självmordshantering sedan 2015, men det var först i höstas som man fick lov att gå kursen AOSP, Akut Omhändertagande av Självmordsnära Person.
– Som blåljuspersonal känner vi oss tryggare med utbildning i ryggen, säger brandmannen Emilia Axéll som är nybliven instruktör på temat.
Så jobbar räddningstjänsten med suicidprevention
Kungsbacka
- Arbetar efter kursen AOSP*. Instruktörer vidareutbildar allt från brandmän till ledningscentral. Område Storgöteborg, vilket Kungsbacka tillhör, planerar att utföra årliga övningar kopplade till ämnet.
Varberg och Falkenberg
- Har nyligen genomgått AOSP och genomför årliga övningar.
Halmstad
- All personal har fått en grundutbildning. Två instruktörer har genomgått kursen AOSP och ska utbilda kollegorna vidare.
Hylte
- Genomförde en gemensam utbildningssatsning tillsammans med polis och ambulans under 2014. Upplever att de får få självmordslarm, men att det trots detta behöver göras omtag på temat. Räddningstjänsten inväntar regionens handbok i suicidprevention.
Laholm
- En huvudinstruktör har nyligen genomfört kursen AOSP och ska förmedla kunskapen vidare. Därefter planerar de att sätta ramarna för hur arbetet ska implementeras lokalt. Genomför också övningar med olika möjliga scenarier varje år.
*AOSP, Akut Omhändertagande av Självmordsnära Person, är en utbildning som vänder sig främst till blåljuspersonal. Den innehåller bland annat samtalsteknik och föreläsningar om fördomar och riskfaktorer. Kursen arrangeras av Nationellt centrum för suicidforskning och prevention vid Karolinska institutet.