En delad bild som visar tre sektioner. Den vänstra sektionen visar en person i en mörk skjorta, troligen i en butiksmiljö. Den mellersta sektionen visar en shoppingvagn fylld med matvaror, inklusive kött, grönsaker och förpackningar. Den högra sektionen visar ytterligare en person iförd en blå tröja, också i en butik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommentarer som ”Om man var yngre så hade jag inte tackat nej”och kunder som tafsar. Hör de butiksanställda Irma och Alexandra berätta vad de varit med om för sexuella trakasserier på jobbet. Foto: SVT/TT

Var tredje ung handelsanställd utsatt för sexuella trakasserier: En hand på rumpan

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje ung handelsanställd har blivit utsatt för sexuella trakasserier på jobbet under det senaste året, enligt fackförbundet Handels.

– Det kan vara kommentarer om att kläderna sitter fint på ens kropp, att man är snygg och sexig, säger Irma Jahic, 20 år, butiksanställd i Halmstad.

Enligt Trakasseribarometern som Handels och andra fackförbund låtit ta fram har var femte handelsanställd utsatts för sexuella trakasserier under det senaste året.

Bland de yngre medlemmarna mellan 18 till 29 år har 31 procent upplevt sexuella trakasserier, något som Handelsnytt var först med att rapportera om.

– När man jobbar vill man inte ha kommentarer om sin kropp, säger Irma Jahic, som arbetar i butik och även är fackligt engagerad.

Alexandra Severinsson, 26 år, som är butiksanställd i Ullared och fackligt engagerad säger att det är ett problem hon hör bland fler vänner som jobbar inom handeln.

– Det har hänt att kunden lägger handen på ryggen och drar den längs med ned på rumpan. Då har jag sagt ifrån. Men de anställda som kanske inte gör det, de har plötsligt handen på rumpan, och det är inte okej, säger hon.

Handels: ”Totalt oacceptabelt”

– Det är totalt oacceptabelt, det får inte förekomma, säger Linda Palmetzhofer, förbundsordförande för Handels.

Inom handeln utgör unga och kvinnor en stor del av arbetsstyrkan, grupper som är särskilt utsatta för trakasserier, enligt Handels.

– Det som utmärker handeln är att kunderna utgör en stor del av de som faktiskt utsätter de anställda för trakasserier. Det är ju den stora skillnaden kanske mot andra branscher, säger Linda Palmetzhofer.

”Måste synliggöra”

Enligt Handels är deltidsanställningar och ensamarbete faktorer som präglar branschen och ökar utsattheten för trakasserier. Nu kräver fackförbundet fler insatser för att skydda de anställda.

– Det som är viktigt här är att arbetsgivarna verkligen tar tag i den här frågan. Man måste synliggöra den och hitta rutiner på respektive arbetsplats för hur man ska motverka att det händer, men också att det är tydligt vad som gäller om det händer, var vänder jag mig då som anställd, säger Linda Palmetzhofer.

Undersökningen visar också på en tystnadskultur inom handeln, där många inte vågar eller vet hur de ska anmäla sexuella trakasserier. 51 procent av de utsatta har enligt undersökningen inte berättat om trakasserierna.

Hör butiksanställda Irma och Alexandra berätta vad de varit med om för sexuella trakasserier på jobbet, i klippet ovan.

Trakasseribarometern:

  • Trakasseribarometern kartlägger utsattheten för trakasserier och diskriminering i arbetslivet och är ett samaberbete mellan forskare, Industriarbetsgivarna och fackförbunden Handelsanställdas förbund, IF Metall, Kommunal, LO och Unionen.
  • Undersökningen är gjord med nästan 7 000 onlinesvar från yrkesaktiva mellan 18 och 65 år. 357 av dem är anställda inom handeln.
  • Handels medlemmar är mer utsatta för sexuella trakasserier än genomsnittet i undersökningen, där 20 procent har blivit utsatta, jämfört med 14 procent totalt.
  • Bland de yngre medlemmarna i Handels som är mellan 18 och 29 år har 31 procent upplevt sexuella trakasserier under det senaste året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.