– Det känns fantastiskt. Det märks att intresset är stort, säger Christina Andersson-Wiking, förste antikvarie och chef för den publika avdelningen.
Grunden till Varbergs fästning lades redan på 1200-talet. Men det var först år 1618, efter 30 års byggande, som den stod helt klar med sina jordvallar, murar och kanonvärn. Då styrdes den av Danmark.
Historisk symbol
– För att kunna motstå angrepp från dåtidens kanoner tog Kung Christian IV initiativ till att bygga ut och rusta upp. Och det var halländska bönder som fick utföra arbetet, säger Christina Andersson-Wiking.
1618 var fästningen Europas mest moderna försvarsverk, men den blev aldrig inblandad i några fler krig. Det kanske är den huvudsakliga anledningen till att den är så välbevarad.
– Fästningen är ett viktigt byggnadsverk och en historiska symbol för alla hallänningar, säger Christina Andersson-Wiking.
Halmstad slott fyller också år
Söndagen ägnas åt att uppmärksamma byggnaden. Det soliga vädret tros locka dit många besökare. Det bjuds på föredrag med bildspel och musik från 1600-talet. Sen hålls även guidade turer som skiljer sig lite från de vanliga visningarna.
Vi tänker visa dolda rum som exempelvis krutkällaren och de äldsta delarna under själva muren. Allmänheten får normalt sett inte får se det med tanke på att utrymmena är så små och att de saknas nödutgångar. I dag gör vi ett undantag, säger Christina Andersson-Wiking.
Det är inte bara Varbergs fästning som firar 400 år. Samma sak gäller Halmstads Slott.