Kvinna med kaffekanna. Kvina i bakgrunden som äter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alla på boendet ser Merita som en stor glädjespridare. Klicka på klippet för att se brukaren Viola berätta. Foto: Ella Daneshmand/SVT

Merita förhindrade att covid-smitta spreds på äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

När covid-19 drabbade Solhaga äldreboende i Falkenbergs kommun tog vårdbiträdet Merita Xhaka ensam på sig ansvaret att sanera alla rum och vårda de redan smittade, för att minska antalet personer som kom i kontakt med de äldre.

Nu har hon utsetts till årets hjälte på Framtidsgalan.

Ytterligare en hallänning var nominerad till årets hjälte: Monica Sekelj, konceptansvarig på Oskarströms äldreboende.

Motiveringen till hennes nominering är engagemanget för att de äldre inte skulle känna sig ensamma under pandemin. Detta har hon gjort genom att styra upp aktiviteter som boule, sittgymnastik, kamelridning och luftballongstur – något som SVT tidigare rapporterat om.

Coronaviruset i Halland

Under galan som hölls i veckan vann Merita Xhaka priset och är nu utsedd till årets hjälte 2021. Merita berättar att hon är tacksam för alla som har röstat, och att priset inte bara är för henne – utan för alla inom vården.

I klippet hör du Merita Xhaka berätta om sitt arbete under pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet