Enligt Hannah Palm kan det vara så många som mellan 10 och 15 procent i Sverige som har svårt att få barn. Av de som vill, alltså.
– Sorgen blir värre när omgivningen inte förstår, och så är det tyvärr ofta, säger hon.
LÄS MER: Maria och Henrik längtade i sju år
Hon tycker att okunskapen kring frågan är stor i samhället.
– Många lägger skuld på den som inte kan få barn, och säger att det inte går på grund av något den personen gjort fel, till exempel att man har väntat för länge. Men även många unga par kan ha problem. Ibland ligger det fysiska sjukdomar bakom.
Vill öka kunskapen
Föreningen Barnlängtan jobbar mycket för att förändra de normer som finns i samhället. Hannah Palm säger att det finns forskning som visar att barnlösa kvinnor ofta framställs som lite udda i media, film och litteratur.
– Normen är att en kvinna ska få barn, det är liksom så det ska vara.
Genom att synas och höras, skriva debattartiklar, slå hål på myter och påverka myndigheter och politiker hoppas Hannah Palm att föreningen ska kunna göra skillnad. Dessutom vill de kunna förmedla kontakt och skapa platser där ofrivilligt barnlösa kan träffas. Föreningen samarbetar också med flera organisationer, som till exempel RFSU och RFSL.
LÄS MER: Detta vill inte ofrivilligt barnlösa höra
”Vill donera embryon”
De driver även olika frågor, bland annat är de för embryodonation. Alltså att ett färdigt embryo ska kunna återinföras i en kvinna när både äggcell och sädescell har donerats. Det är inte tillåtet i Sverige idag.
– Det finns massa par som har embryon nedfrysta, och som vill donera. Men så får de inte.
Föreningen är också för surrogatmödraskap, som inte heller är tillåtet idag.
– Så länge det är frivilligt och ingen skadas är vi för det. Men det måste handla om vuxna människor som gör något i samförstånd.