blommor vid mordplatsen till vänster och åklagaren till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar åklagare Tomas Olvmyr om häktningen av den 15-åriga flickan och om hur mordutredningen går. Foto: Gunilla Fritze/SVT och Andreas Hillergren/TT

15-årig flicka häktad för Landskronamordet

Uppdaterad
Publicerad

En 15-årig flicka har häktats misstänkt på sannolika skäl för mordet på en 14-årig flicka som hittades död i Landskrona i tisdags. Även en flicka under 15 år misstänks för inblandning i mordet och har omhändertagits av sociala myndigheter.

Under fredagen kom det också fram att en tredje person är misstänkt – denna för grovt skyddande av brottsling.

På fredagseftermiddagen hölls häktningsförhandling vid Lunds tingsrätt. Rätten beslutade att 15-åringen häktas på sannolika skäl för mord, trots hennes unga ålder.

– Det här är det allvarligaste brottet vi har i Sverige och även om det är frågan om en ung person så är det en väldigt allvarlig gärning, säger åklagaren Tomas Olvmyr.

Mord på flicka i Landskrona

– Här finns misstankar om att det är flera personer involverade. Hennes bakgrund i det här speciella fallet är sådan att man bedömt att det är sannolikt att hon skulle kunna begå fler brott om hon inte häktas.

15-åringen nekar

Flickans försvarare uppgav vid förhandlingarna att den misstänkte nekar till mord och människorov. Men enligt åklagaren har de två flickor som misstänks för brotten medgivit någon form av inblandning.

– De har berättat om att de har varit inblandade i den här händelsen och båda flickorna berättar om ett händelseförlopp som uppenbarligen är samma händelse, säger Tomas Olvmyr.

Rätten beslutade också om fulla restriktioner för flickan under häktningen, något som är ovanligt vid brott i så ung ålder. Det innebär att hon inte har tillgång till bland annat medier, internet och besök.

Däremot har misstankarna om människorov försvagats.

– Vi har sett tecken på att flickan har varit bortrövad, men när vi har rört oss vidare i utredningen har vi närmat oss tanken att det har varit en och samma plats. Misstanken om att det skulle ha skett på någon annan plats har minskat.

Tredje person misstänkt

Under fredagsmorgonen framgick det av domstolshandlingar att en tredje person är misstänkt för inblandning i händelsen. Personen misstänks för grovt skyddande av brottsling. Det var Dagens Juridik först med att rapportera.

Totalt tre personer misstänks nu för inblandning i mordet. Den 15-åriga flickan som häktats, en flicka under 15 år som också misstänks för mord samt en tredje person som misstänks för grovt skyddande av brottsling.

Den gamla järnvägsstationen i Landskrona där flickan hittades.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en sammanfattning i klippet ovan. Foto: Joel Sund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord på flicka i Landskrona

Mer i ämnet