dykare som får hjälp av kustbevakningen i en båt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På torsdagen gjordes dykningar i Landskrona som har ett samband med utredningen. Hör åklagaren berätta mer i videon. Foto: Mikael Nilsson

15-årig flicka anhållen misstänkt för inblandning i Landskronamordet

Uppdaterad
Publicerad

En 15-årig flicka har anhållits på sannolika skäl misstänkt för att vara inblandad i mordet på en flicka i högstadieåldern som hittades död i Landskrona i tisdags. Sedan tidigare misstänks även en flicka under 15 år.

Det var natten till tisdag som en polispatrull hittade en livlös flicka i högstadieålder vid gamla järnvägsstationen i Landskrona. Poliserna påbörjade återupplivning och fick sedan assistans av ambulanspersonal, men hennes liv gick inte att rädda.

Nu misstänks två flickor för inblandning i mordet.

Mord på flicka i Landskrona

– Alla tre är bekanta med varandra, säger Tomas Olvmyr, senior åklagare.

Åklagaren: ”Förekommit vissa medgivanden”

Enligt åklagaren har det förekommit vissa medgivanden i förhör om inblandning i gärningen.

– Det har också lämnats uppgifter om bakgrunden till varför det som hänt har hänt, säger han.

På torsdagen meddelade Åklagarmyndigheten att en 15-årig flicka har anhållits på sannolika skäl misstänkt för inblandning i dådet.

– Jag kommer överväga om hon ska begäras häktad. Ett beslut att begära henne häktad kommer i så fall sannolikt under fredag förmiddag, säger senior åklagare Tomas Olvmyr.

Under torsdagen har det också gjorts dykningar i Landskrona som har ett samband med utredningen, bekräftar åklagaren.

Omhändertagen av sociala myndigheter

Sedan tidigare är en flicka under 15 år misstänkt för mord och människorov. På grund av hennes unga ålder är hon inte frihetsberövad utan omhändertagen av sociala myndigheter.

Flickans försvarare Cecilia Johnsson berättar för SVT Nyheter Helsingborg att hon och hennes klient kommit överens om att i nuläget inte uttala sig om flickans inställning till anklagelserna. Men Cecilia Johnsson och flickan har regelbunden kontakt.

– Ingen mår bra under sådana här omständigheter. Det är klart att det påverkar måendet, säger hon.

Har gjorts vissa fynd

Polisen har enligt Cecilia Johnsson hållit två förhör med henne.

– Jag antar att det kommer att hållas fler förhör i närtid, vi får se vad de leder till, säger Cecilia Johnsson.

SVT Nyheter Helsingborg har också sökt försvararen för den andra misstänkta personen, utan resultat.

Polisen arbetar vidare med utredningen. De har tidigare gjort klart, på grund av flickans skador och fynd de gjorde på brottsplatsen, att hon har blivit mördad.

– Det är ingen tvekan om att det rör sig om ett mord. Vi är övertygade om att hon bragts om livet av annan, säger Kent Persson, utredningsledare på enheten för grova brott hos Helsingborgspolisen.

I klippet nedan hör du onsdagens sammanfattning av fallet.

Mordplats i Landskrona

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En flicka i högstadieåldern hittades död i Landskrona natten till tisdag. En jämnårig flicka misstänks nu för mord och människorov – hör åklagare Tomas Olvmyr berätta mer i klippet. Foto: Joel Sund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord på flicka i Landskrona

Mer i ämnet