Kvinnan ringde själv polisen när hon förstod att något var fel – men det friar henne inte från ansvar enligt Helsingborgs tingsrätt. Foto: Martina Holmberg / TT

18-årig kvinna hjälpte man ta ut pengar – nu döms hon för pengatvätt

Uppdaterad
Publicerad

En 18-årig kvinna tog ut pengar åt en man som sa sig ha fått sitt bankkort spärrat. Mannen visade sig senare vara en bedragare och pengarna tillhörde någon annan – nu döms hon för penningtvättsbrott.

Händelsen inträffade förra sommaren när den då 18-åriga kvinnan var på Väla centrum i Helsingborg tillsammans med sin lilllasyster och en kompis.

En man, som av 18-åringen beskrivs som trevlig, kommer fram till gruppen och förklarar att hans bankkort är spärrat och han är på väg till ett bröllop. Han ber om hjälp att ta ut 10 000 kronor i kontanter om han swishar över summan.

Ville hjälpa till

18-åringen erkänner i rätten att hon tyckte summan var stor och beskriver situationen som ”konstig” men att hon ändå ville vara behjälplig. Som tack för besväret ger mannen henne 500 kronor – en belöning hon delade med systern och deras kompis.

– Hon upplevde bara att den trevliga unga mannen var i nöd och ville hjälpa till. Hon förstod inte alls att det var ett brott, säger kvinnans advokat Mats Kroon.

Ringde själv till polisen

Senare upptäcker den 18-åriga kvinnan att den swishade summan har ett kvinnligt namn som avsändare och när 18-åringen berättar detta för sin mamma ringer de självmant till polisen.

Först då framkommer att pengarna i själva verket kommer från ett bedrägeri.

Ska betala summan till brottsoffret

Nu döms 18-åringen av Helsingborgs tingsrätt för penningtvättsbrott och ska betala summan på 10 000 kronor till kvinnan som utsattes för bedrägeriet. Tingsrätten tror inte hon haft uppsåt att tvätta pengar men menar att hon borde förstått att något var fel med situationen.

– Det var med överraskning som jag tog emot domen. Det fanns inget syfte hos min klient att begår ett brott, säger Mats Kroon.

18-åringen döms till villkorlig dom.

SVT har tidigare berättat om en växande trend med ungdomar som, medvetet eller omedvetet, används för att tvätta pengar åt kriminella.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.