Det nya batterilagret kommer bestå av flera containrar på en yta som motsvarar en halv fotbollsplan. Foto: Öresundskraft

200 000 000 kronor investeras i batterilager i Ängelholm

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala energibolaget Öresundskraft ska investera 200 miljoner kronor i ett nytt batterilager i östra Ängelholm. Planen är att det ska vara i drift i slutet på nästa år.

Vid Åkerslunds fjärrvärmeverk utanför Ängelholm är tanken att det nya batterilagret ska byggas. Ytan kommer motsvara drygt en halv fotbollsplan och lagra 20 megawatt – eller el varje dag till fyra villor med fjärrvärme under ett helt år.

– Det är en väldigt stor investering för oss. Filbornaverket kostade ungefär en och en halv miljard att bygga så detta blir en åttondel av den kostnaden, säger Anders Lundblad på Öresundskraft.

200 miljoner kronor är som du själv säger en väldigt stor kostnad. För det kan ni försörja fyra villor med el varje dag under ett helt år, är det värt den kostnaden?

– Ja, eftersom den både fungerar som en enorm powerbank men också för att balansera elnätet.

Kompenserar energibehovet

Tanken är att batterilagret ska lagra el när efterfrågan är som lägst exempelvis på natten, för att sedan skicka ut lagrad el när efterfrågan är som störst – på morgnar och kvällar.

– Det kommer skapa bättre förutsättningar för trygg eltillgång lokalt, samtidigt som hela elnätet blir mer robust, säger Robin Holmberg (M), kommunstyrelsens ordförande, Ängelholms kommun.

Batterierna kommer placeras i flera containrar på vid Åkerslundsverket och förutom att säkerställa el under dygnets alla timmar ska det också göra elflödet mer stabilt.

-  Vi behöver mer el och idag är det många som satsar på sol- och vindenergi, men det är inte hela lösningen. Vi behöver även el under de dagar då det inte blåser eller när solen inte skiner. Batterilagret kommer fungera som en stabiliseringslösning som möter efterfrågan, säger Anders Lundblad.

Än återstår flera pusselbitar

Men än är inte allt klappat och klart. Öresundskraft behöver bygglov från kommunen och tillstånd krävs av länsstyrelsen.

– Den processen har vi påbörjat och om allt faller väl ut så kommer vi vara igång med batteriet i slutet på nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.