Det var bara tur att mannen överlevde när bilen körde rätt in i hans hus. Sovrummet ligger på nedre plan bara meter från där bilen stannade. Foto: Minna Korsgren/SVT

75-åringen sover i skjul – efter att bil kraschat i hans hem utanför Vallåkra

Uppdaterad
Publicerad

Mannen vågar inte sova i hemmet eller rädda sådant som klarat kraschen. I tre nätter har han sovit i ett skjul eftersom försäkringsbolaget Folksam inte hjälpt honom med ersättningsboende.

Det var natten mot fredag förra veckan som en 20-åring med hög hastighet körde över korsande körfält, genom ett stängsel, över en grässlänt och rätt in i mannens boningshus.

Huset är totalt förstört på nedervåningen. Bilen hade sådan hastighet att den kom flera meter in i vardagsrummet via köket. För att ta sig fram måste man klättra över väggdelar, trasiga möbler och sönderslagna föremål.

– Mitt försäkringsbolag meddelade redan på fredagen att de avslutat ärendet och hänvisar till förarens försäkringsbolag som är Folksam. De har inte kontaktat mig, jag har ingenstans att ta vägen, säger mannen till SVT på måndagen.

Grannar rycker ut

Grannarna hjälper honom med frukost och mat. Själv sover han i ett ouppvärmt skjul i trädgården. Han är rädd för att huset ska falla ihop innan han hunnit rädda sina saker på övervåningen.

– Men innan Folksam klargjort vad som gäller och kommit ut hit vågar jag inte gå in och hämta några grejer och jag har inte fått besked om någon ersättningslägenhet eller kostnadsersättning för annat boende, berättar mannen.

Folksam: ”Det är naturligtvis beklagligt”

Redan på fredagsmorgonen hörde ansvarig restvärdesledare, som jobbar akut åt försäkringsbolagen, av sig till både mannens bolag Länsförsäkringar och till Folksam för att mannen snabbt skulle få hjälp. Och samma eftermiddag skrev restvärdesledaren klart slutrapporten.

SVT har sökt Folksam för en intervju om varför deras kontakt dröjt, de vill inte kommentera enskilda ärenden. Däremot berättar de att vid sådana här skadeärenden har man rätt till exempelvis återställande av fastigheten och merkostnader vid dubbelt boende, även till krisstöd.

– Det är naturligtvis beklagligt om den drabbade husägaren upplever att detta tagit för lång tid. Vi har under dagen varit i kontakt med den drabbade och påbörjat arbetet med att reglera skadan, skriver Mats Mehlberg som är pressansvarig på Folksam.

Se förödelsen i videon nedan.

Vardagsrum i spillror efter att en bil kört rätt in i huset.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det går knappt att ta sig fram genom förödelsen av det som för bara några timmar sedan var ett fint vardagsrum. Se mer i klippet. Foto: Minna Korsgren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.