Samhällskunskaps läraren Daniel Skarp står och gestikulerar medan eleverna i klassrummet sitter i grupper runt två olika bord och diskuterar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med niorna på Elinebergsskolan i Helsingborg när de ska diskutera tre olika kontroversiella frågor som är aktuella i USA-valet, nämligen abort, invandring och vapen. Foto: Anna Simonsson/SVT

Abort, invandring och vapenfrågan – elever på Elinebergsskolan diskuterar kontroversiella frågor

Uppdaterad
Publicerad

Rådande konflikter i omvärlden har lett till att skolor vill ha mer stöttning för att kunna hantera diskussioner kring känsliga ämnen. På Elinebergsskolan i Helsingborg jobbar lärare med att låta kontroversiella ämnen ta plats i klassrummet – när SVT besökte eleverna stod frågor inom USA-valet på dagordningen.

Skolan har i uppdrag att förbereda eleverna för att ta aktiv del i demokratin. I läroplanen står det att skolan ska vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram.

– Man brukar säga att skolan är en spegel av samhället så när det uppstår konflikter i omvärlden kan det också skapa otrygghet och polarisering i skolan, säger Hugo Wester, Undervisningsråd på Skolverket.

– Vi har en situation där samhällets spänningar och konflikter speglas i skolan.

SO-läraren Daniel Skarp på Elinebergsskolan i Helsingborg vill stärka elevernas förmåga att diskutera känsliga ämnen genom att låta dem ta ställning i aktuella samhällsfrågor.

– Vi diskuterar känsliga frågor men lägger stor vikt vid att sätta tydliga gränser för vad som är acceptabelt i en diskussion, säger han.

Stärkt stöd till skolan

Nu har Skolverket valt att erbjuda extra stöd och resurser med anledning av rådande konflikter i omvärlden. Till hösten ska man dessutom försöka öka rektorers och skolledares förmåga att hantera spänningar i skolan.

– Vi kunde se att vi behövde erbjuda skolan ytterligare stöd. Både med anledning av den fullskaliga invasionen av Ukraina och situationen i Gaza, säger Hugo Wester.

Vad som är kontroversiellt beror på elevgrupp

Professor Anna Larsson vid Umeå universitet har i en ny studie identifierat ämnen som ofta upplevs som kontroversiella i klassrummet och där man såg att vissa ämnen kan upplevas mer kontroversiella än andra.

– Ämnen som anknyter till vissa identitetsfrågor kan bli känsliga för vissa elever, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.