Slutbetyg i nian och gymnasiekompetens. Olovlig frånvaro. Andelen behöriga lärare. Föräldrarnas utbildningsnivå. Det är saker som kan påverka elevernas trivsel i skolan – och betyg.
Allt det här vet redan skolorna. Men:
– Alla dessa fakta ligger i enskilda stuprör och det är svårt för oss att koppla ihop allihop till en enhet och få en total överblick, säger Martin Carling, rektor på Västra Berga skola.
Testar AI-analys
Det är där datatekniken kommer in.
Åtta skolor i Helsingborg har testat ett nytt AI-verktyg som heter Skolanalys. Det blev en slags aha-upplevelse enligt Martin Carling – metoden kan nämligen hjälpa skolan att hitta nya, bredare och ibland oväntade sätt att ge bättre stöd åt eleverna.
AI kopplar ihop alla stuprören med olika fakta till en helhetsbild av hur faktorerna samverkar med varandra och påverkar elevernas resultat och betyg.
Inga etiketter
Uppgifterna samlas in klassvis, men med hjälp av skolans egen kunskap och iakttagelser kan man fånga upp enskilda elever och ge den hjälp och det stöd som behövs.
– Samtidigt är det viktigt att vi inte tolkar AI:s uppgifter som en absolut sanning och sätter etiketter på eleverna, till exempel när det gäller socioekonomisk bakgrund. Vi måste också ha den kombinationen med våra egna kunskaper, säger Martin Carling.
Och Skolanalys fortsätter nu till ännu fler skolor – på sikt ska alla få AI-hjälp.
Gymnasiekraven
Ett mål med Skolanalys är att höja betygsnivån för kommande niondeklassare. Idag klarar 75 procent av eleverna på Västra Berga gymnasiekompetensen. I hela Helsingborg handlar det om 84,3 procent.
Så här ser det ut bland de andra kommunala skolorna:
Anneroskolan 44,7 procent
Elinebergsskolan 91,0
Gantofta skola 86,4
Gläntanskolan 83,3
Gustavslundsskolan 96,1
Holstagårdsskolan 88,6
Högastensskolan 84,5
Laröds skola 89,3
Maria Parkskolan 90,4
Musikgrundskolan Synkopen 90
Påarps skola 73,9
Rydebäcksskolan 100,0
Slottsvångsskolan 65,4
Svensgårdsskolan 86,4
Tågaborgsskolan 83,9
Wieselgrensskolan 61,1
Ättekullaskolan 77,5