• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sven-Erik Alhem anser inte att företagaren som sökte polisens hjälp fick ett riktigt bemötande Foto: TT

Alhem: ”För sent att ringa 112 när man har en kniv emot sig”

Uppdaterad
Publicerad

Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem är starkt kritisk mot polisens ovilja att ta emot en anmälan från en företagare som kände sig hotad och pressad på pengar av kriminella.

– Det är skrämmande. Att ringa 112 när man har en kniv emot sig kan vara en sekund för sent, säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och nu förbundsordförande i Brottsofferjouren.

Företagaren ringde polisen tre gånger för att anmäla att han utsätts för hot av personer som tidigare skadat honom. Polisens beslöt att inte ta emot hans anmälan med motiveringen att det inte är ett hot att personerna bara letade efter mannen.

LÄS MER: Företagare pressades på pengar – fick inte anmäla brott

– Jag hade gjort en annan bedömning, säger Sven-Erik Alhem.

Felaktigt bemötande

Han anser inte att företagaren som sökte polisens hjälp fick ett riktigt bemötande. 

– Vi har nu ett stort antal människor som inte behärskar svenska språket perfekt. Det är väldigt viktigt att man är lyhörd från polisens sida så att man får fram den bakgrund som är relevant. Här fanns ju en bakgrund som skulle gjort att det här ärendet fått en helt annan prioritering enligt min bedömning.

Han menar att mannens samtal till polisen visserligen var torftigt på information, men att polisen borde ha bemödat sig om att ta reda på mer.

– Då skulle polisen rimligen under lugna förhållanden fått honom att berätta.

”Bör kräva skriftligt avslag”

Bakgrunden till mannens fruktan är att kriminella pressar honom på pengar och tidigare har skadat honom. Nu letar de efter honom igen.

– Det kan inte tolkas på annat sätt än att det är ägnat att framkalla allvarlig fruktan, säger Sven-Erik Alhem.

LÄS MER: Polischefen: ”Vi kan inte ha radiobilar hos alla”

Vilka signaler skickar det att polisen inte tar emot hans anmälan?

– Det skickar signalen att man inte tillräckligt bryr sig om dem som har sämre möjlighet att uttrycka sig.

Finns det risk att folk inte tycker det är lönt att anmäla?

– Ja, även om många tror att det måste vara konkret, kan hot också vara ett agerande som kan vara ägnat att skapa allvarlig fruktan.

Sven-Erik Alhem rekommenderar företagaren att begära ett skriftligt avslag på att polisen inte vill ta emot hans anmälan och sedan begära överprövning hos åklagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.