Saga Ukkola framför sin kolonistuga i Axeltofta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På grund av klimatförändringar och översvämningsrisk bedömer både kommunen och länsstyrelsen att det inte är lämpligt att investera för att bo året om i Axeltofta. Foto: Minna Korsgren/SVT

Axeltofta koloniområde i Landskrona kan rivas – på grund av klimatförändringar

Uppdaterad
Publicerad

Det är både havsnivåhöjning och kraftiga regn som hotar Axeltofta koloniområde. Därför vill Landskrona stad skövla kolonierna och göra ett naturområde på platsen.

Totalt är det 160 personer som har kolonistuga i Axeltofta koloniområde strax söder om Landskrona, en del bor där året om trots att det inte är tillåtet.

Den 27 maj kommer kommunen fatta beslut om koloniområdets framtid. Det troliga scenariot är att politikerna bestämmer att göra om området till naturområde och säga upp samtliga boendes kontrakt.

Saga Ukkola hade inte ens hunnit flytta in i sin stuga som hon betalt 525 000 kronor för, förrän nyheten slog ned som en bomb.

– Jag känner mig så sviken, varken mäklaren eller koloniföreningen har fått reda på att detta är på gång. Jag är panikslagen över min ekonomiska situation, säger hon.

Klimatanpassningar för mångmiljonbelopp

Axeltofta ligger bara 70 centimeter över grundvattennivån och alldeles i anslutning både till havet och Saxån och blir därmed mycket utsatt för översvämningar.

– Jag har inte hört talas om att man tidigare stängt eller flyttat områden på grund av klimatförändringar men jag tror det kommer bli vanligare. Det är olyckligt att det fortfarande byggs så kust och sjönära, säger Johan Silfwerbrand som är professor på KTH och som gjort en förstudie om klimatanpassning av infrastruktur.

Totalt hade slutnotan att rusta området för att låta folk bo kvar som idag landat på 130 miljoner kronor för Landskrona.

– Vi måste dra en gräns, det blir för dyra investeringar för ett koloniområde, säger Torkild Strandberg (L) som är kommunalråd.

Om planen att göra om koloniområdet till ren natur fattas kommer de boende att tvingas lämna och riva sina hus senast årsskiftet 2027/2028.

Som max kan de få en ersättning på 140 000 kronor, förutsatt att de själva river sina hus och lämnar inom ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.