Björn Bensdorp Redestam avdelningschef på stadsbyggnadsförvaltningen, visar hur området är tänkt att se ut när allt är klart. Foto: Erik Ragnar Danielsson / Cecilia Hedlund

Oceanhamnen i Helsingborg – exempel på bygge som försäkringsbranschen varnar för

Uppdaterad
Publicerad

Det byggs bostäder för nära vattnet – utan hänsyn till att havet kommer att stiga. Det kritiken riktar branschorganisationen Svensk försäkring mot svenska kustkommuner. Men prestigebygget Oceanhamnen i Helsingborg står pall effekter av klimatförändringarna, menar stadens styrande.

Oceanhamnen är ett i raden av gamla hamnområden som omvandlas till moderna bostadsområden utmed landets kuster.

I en debattartikel i Göteborgsposten varnar branschorganisationen Svensk Försäkring för att den här typen av områden riskerar att stå som övergivna monument ute i havet i framtiden.

Kusten och klimatet

– Det här kommer att bli ett problem för framtida generationer när havet stiger och man hela tiden får skador men inte längre någon försäkring, säger Staffan Moberg, jurist på Svensk Försäkring.

3,5 meter över dagens havsnivå                                                                                                                          

De styrande i Helsingborgs stad menar att de i planeringen av nya Oceanhamnen tagit höjd för klimateffekterna.

– Vi utgår ifrån rapporterna från FN:s klimatpanel och och vi har tagit höjd för det värsta scenariot, säger Björn Bensdorp Redestam avdelningschef på stadsbyggnadsförvaltningen.

Fastigheterna i stadsdelen måste ligga 3,5 meter över dagens havsnivå.

– En hög säkerhetsnivå jämfört med övriga Helsingborg, säger Christian Orsing (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Högre vattenstånd och värre väder

Om dagens koldioxidutsläpp inte minskar kan vattennivån i Helsingborg stiga med en dryg meter fram till år 2100, enligt prognoser från SMHI som baserar sina beräkningar på rapporter från FN:s klimatpanel.

Därtill stiger vattennivån vid extremväder – något som väntas tillta.

När stormen Sven drog in över Helsingborg i december 2013 steg havet tillfälligt med 1,5 meter. Strandvägen svämmade över och källare stod under vatten.

”Vi visar hur man kan bygga”

Hur mycket havet kommer att stiga efter 2100 är osäkert och beror på om och hur mycket utsläppen minskas.

Är det inte problematiskt att staden bygger bostäder som kan bli svårförsäkrade i framtiden?”

– Nej tvärtom. Vi gör ett bra exempel som visar att man kan bygga men också ta höjd för framtida klimatutmaningar, säger Christian Orsing.

Utbyggnaden av Oceanhamnen i Helsingborg är planerad att ske i fyra etapper. Den första etappen börjar bli klar och de första hyresgästerna flyttade in under slutet av 2020. Foto: Illustration: stadsbyggnadsförvaltningen

Oceanhamnen – en framtida stadsdel på två pirar och en ö

Oceanhamnen är Helsingborgs flaggskepp och huvudattraktionen i den kommande stadsmässan H22.

Det handlar om en helt ny stadsdel byggd på en pir med 350 bostäder i fyra kvarter, kontor, restauranger och handel på en kaj.

Men detta är bara början. De nybyggda kvarteren på Oceanpiren utgör en av totalt fyra etapper.

• I etapp två ingår mer bostadsbebyggelse och en förskola på samma pir. Båda dessa etapper har lagakraftvunna detaljplaner.

Etapp tre innehåller bland annat ett nytt badhus och ett intilliggande havsbad. Staden förbereder en arkitekttävling för det nya badet. Detaljplanen är ännu inte klar.

 • I etapp fyra ingår bebyggelse på Oslopiren, den pir som ligger närmast det öppna havet, samt planer på en konstgjord ö mellan pirarna. För att bebygga den yttre piren marknivån höjas betydligt mer än 3,5 meter. Därtill kommer det behövas ett yttre skydd i havet utanför piren. Förberedande utredningar har inletts, men detaljplanearbetet är inte påbörjat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kusten och klimatet

Mer i ämnet