Busschauffören Dung Doan är orolig över att de främre dörrarna på bussen är öppna. Foto: Cecilia Hedlund

Busschaufförer kräver stängda framdörrar – Skånetrafiken tvekar

Uppdaterad
Publicerad

Busschaufförerna i Skåne har krävt att få stänga de främre dörrarna för att undvika bli smittade av coronaviruset. Men Skånetrafiken har inte gått det fackliga kravet till mötes. I stället får Arbetsmiljöverket avgöra frågan.

– Det är fruktansvärt dåligt att vi ska behöva vänta så här länge, säger Rosa Andersson, regionalt huvudskyddsombud.

”Oron är oerhört stor”

För drygt två veckor sedan skickade fackliga företrädare för fem bussbolag in en begäran om att bussarnas främre dörr ska vara stängd.

Coronapandemin

– De tänker inte på förarnas hälsa först. Oron är oerhört stor och vi känner att vi inte får något gehör för det, vare sig från Skånetrafiken eller Arbetsmiljöverket.

Skånetrafiken: Vidtagit åtgärder

Flera bussbolag kör på uppdrag åt Skånetrafiken. Frågan om att stänga de främre dörrarna bestäms inte av de enskilda bolagen utan av Skånetrafiken, som hittills sagt nej till kravet från facket.

– Vi har vidtagit åtgärder. Vi har spärrat av de främre sätena på bussen och vi tittar på lösningen att införa plexiglas, säger Saman Tondnevis, affärsområdeschef på Skånetrafiken.

Men varför har ni inte stängt dörrarna?

– Vi ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och där finns det inte att vi ska undvika kundbemötandet vilket är viktigt för oss. Men om myndigheterna bestämmer något annat så rättar vi oss efter det.

”Passagerare hostar och nyser”

Enligt facket har många busschaufförer uttryckt oro. Busschauffören Dung Doan är en av dem.

– Det kommer många passagerare och ibland så hostar de och nyser här framme och så kan det spridas, säger han.

Skånetrafiken inväntar nu svar från Arbetsmiljöverket, som har fått in liknande krav från övriga landet.

– Vi har specialister och jurister som tittar på detta utifrån smittföreskrifterna. Vi jobbar så snabbt vi kan med de resurser vi har, men vi vet inte om vi hinner ha det klart före påsk, säger Helen Magnusson, sektionschef på Arbetsmiljöverket i Malmö.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet