Fackliga företrädare från bussbolag i stort sett hela landet har skickat in så kallade 6:6-anmälningar till Arbetsmiljöverket. Deras krav är att få stänga de främre dörrarna för att undvika smitta.
– Vi har fått in 25-30 anmälningar som rör i stort sett samma sak, säger Helen Magnusson, sektionschef på Arbetsmiljöverket i Malmö.
Påverkar hela landet
Arbetsmiljöverket ska nu fatta ett gemensamt beslut för alla ärenden. Jurister och experter på smittföreskrifter är inkopplade på att utreda frågan, enligt Helen Magnusson.
– Vi hoppas att vårt beslut får den följdverkan att det kommer att gälla även i de regioner där man inte skickat in anmälningar.
Sju anmälningar har inkommit från bussbolag i Skåne, som kör på uppdrag av Skånetrafiken. Skånetrafiken har hittills sagt nej till förarnas begäran om stängda framdörrar.
Carina Zachau (M) är regionråd och ordförande i kollektivtrafiknämnden.
– Vi förlitar oss vad nationella myndigheter och de råd de går oss. Vi tar inte ställning utan låter det här gå vidare, säger hon.
”Bussarna i princip tomma”
Carina Zachau menar att busschaufförerna har färre kundkontakter nu än tidigare.
– I normalfallet passerar det väldigt mycket människor framför busschaufförerna, men just nu är våra bussar i princip tomma. Dessutom finns det ute i samhället en hel del personalgrupper som utsätts för väldigt många kontakter, i snabbköp och liknande. Av det skälet har vi valt att avvakta.
Vi befinner oss i en pandemi. Är det inte läge att ta ett snabbt beslut?
– Som sagt, vi följer nationella myndigheters rekommendationer. I det här fallet är det Arbetsmiljöverkets rekommendationer vi följer.
Helen Magnusson på Arbetsmiljöverket bedömer att myndigheten har ett beslut klart runt påsk.
– Vi jobbar som fort vi kan med de resurser vi har, säger hon.
Kort om 6:6:a
Skyddsombudet på en arbetsplats har, enligt Arbetsmiljölagen §6 6a, rätt att snabbt få svar från arbetsgivaren om hur ett arbetsmiljöproblem ska lösas, och vad som händer om det inte åtgärdas. Om skyddsombudet inte är nöjd med svaret kan ombudet vända sig till Arbetsmiljöverket, som i sin tur bestämmer vad som ska göras åt problemet.